Finska i Švedska podnose kandidaturu za ulazak u NATO

Finska i Švedska podnose kandidaturu za ulazak u NATO

Finska i Švedska su sve bliže odluci o njihovoj najvjerojatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je jučer Finska.

Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerojatno da će do kraja godine biti članica”, izjavio je Charly Salonius-Pasternak, znanstvenik s finskog instituta za međunarodne odnose.

U Finskoj, kao i Švedskoj, rat u Ukrajini je potpuno preokrenuo javno mnijenje koje je do ruske intervencije bilo podijeljeno.

Prema anketi javne televizije finske televizije, 76 posto Finaca podupire članstvo zemlje u NATO-u. Posljednjih nekoliko godina ta je potpora iznosila oko 20 do 30 posto.

U Švedskoj, vladajući socijaldemokrati, čije bi zeleno svjetlo za pristupanje NATO-u osiguralo jasnu većinu u parlamentu, dali su do znanja da će svoju odluku obznaniti ove nedjelje.

Iako se čini da je Stockholm oprezniji od Helsinkija po tom pitanju, Elisabeth Braw, vojna stručnjakinja za nordijske zemlje pri Američkom poduzetničkom institutu (AEI) smatra da će Švedska “vrlo vjerojatnu” odluku donijeti zajedno s Finskom.

Kakve će to imati posljedice glede trenutne ruske agresije na Ukrajinu, ostaje nam vidjeti.

Manje od tri mjeseca od ruske agresije na Ukrajinu, dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebice SAD-a, pišu jučer francuski mediji.

Izvor: dnevnik.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp