Razina stanične imunosti u osoba koje su preboljele koronu ili su cijepljene ne pada s vremenom, za razliku od razine protutijela

Razina stanične imunosti u osoba koje su preboljele koronu ili su cijepljene ne pada s vremenom, za razliku od razine protutijela

Jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenih časopisa iz područja imunologije, Frontiers in Immunology, objavio je članak hrvatskih znanstvenika iz bolnice Sv. Katarina u Zaboku (Primorac D., Vrdoljak K., Brlek P., Pavelić E., Molnar V., Matišić V., Erceg Ivkošić I.) te iz Sveučilišne bolnice u Bonnu (Parčina M.), a koji opisuje važnost stanične imunosti u obrani od SARS-CoV-2. Frontiers in Immunology službeni je časopis The International Union of Immunologican Societies (IUIS) o čijem globalnom utjecaju najbolje govori podatak da u radu IUIS-a sudjeluje 87 članica širom svijeta, s više od 60.000 imunologa, objavili su iz ureda profesora Dragana Primorca.

U radu pod nazivom “Adaptive Immune Responses and Immunity to SARS-COV-2”, tim znanstvenika predvođen prof. dr. sc. Draganom Primorcem analizirao je sve segmente imunosnog odgovora ljudskog organizma nakon infekcije SARS-CoV-2, a rezultati imaju izniman značaj u razumijevanju konteksta obrane ljudskog organizma od infekcije SARS-CoV-2.

Jedan od ciljeva rada je povezivanje bazičnih spoznaja imunologije s najnovijim saznanjima patofiziologije COVID-19 te omogućuje translaciju bazičnih spoznaja svakodnevnoj upotrebi u kliničkoj praksi.

Ovaj znanstveni rad ukazuje na važnu ulogu stanične imunosti posredovane limfocitima T u dugotrajnoj zaštiti od COVID-19 te se očekuje da će nadolazeća istraživanja u polju stanične imunološke obrane doprinijeti boljem uvidu u imunopatogenezu COVID-19 i javnozdravstvenom zbrinjavanju SARS-CoV-2 pandemije.

Uz navedeno, u radu se detaljno analizira cijela interakcija između virusa i čovjeka – od ulaska virusne čestice pa sve do razvijanja trajne imunosne memorije. Znanstvenici su razmotrili imunosne procese koji se odvijaju i u sluznicama, na razini same stanice, pa sve do molekularnog pristupa do razine epigenetskih spoznaja.

Usporedili su odgovore između različitih skupina pacijenata – onih koji nikad nisu bili inficirani, preboljelih, cijepljenih te onih koji su preboljeli infekciju te su također cijepljeni. Važne rezultate istraživanja provedenog unutar tih skupina tim znanstvenika iz Specijalne bolnice Sv. Katarina nedavno je objavio u švicarskom časopisu Vaccines te su njihovi rezultati pokazali da stanična imunost, za razliku od humoralne (titra protutijela), pruža dugotrajnu zaštitu od SARS-CoV-2 čak 20 mjeseci od inicijalne infekcije SARS-CoV-2 ili cijepljenja.

Dakle, čovjek je preboljenjem Covida-19 stekao snažni imunitet koji ga dugoročno štiti od reinfekcije.

Izvor: jutarnji.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp