Čemu uopće služe sankcije Rusiji? Europska Unija sve više tone a Rusija povećala prihode od nafte za 50%

Čemu uopće služe sankcije Rusiji? Europska Unija sve više tone a Rusija povećala prihode od nafte za 50%

Unatoč svim sankcijama koje je Europa uvela Rusiji, od početka godine Rusija zarađuje oko 20 milijardi dolara mjesečno, javlja Bloomberg, pozivajući se na izvještaj međunarodne agencije za energetiku. U tom razdoblju prihodi Rusije od nafte su porasli za čak 50%. Postavlja se pitanje, kome sankcije više štete – Rusiji ili zemljama Europske Unije koje se od početka sukoba u Ukrajini i uvođenja sankcija nalaze u potpunom rasulu, gdje nestašice robnih zaliha hrane i inflacija, doslovno uništavaju sve pred sobom.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, izvoz nafte iz Rusije iznosi oko osam milijuna barela dnevno.

U organizaciji je istaknuto da će isporuke biti nastavljene, bez obzira na razgovore o mogućem embargu na ruske energente i obećanja velikih naftnih giganata kao što su “Šhell” i “Total Energy” koje najavljuju prekid kupovine ruske nafte.

Ruski energenti su traženi i na azijskom tržištu, posebno u Indiji i Kini. Analitičari ističu da je smanjenje isporuka naftnih derivata iz Rusije, uključujući dizel, mazut i naftu, dodatno pogoršalo situaciju na svjetskim tržištima.

Zalihe srednjih destilata (vrste naftnih derivata koje se dobivaju destilacijom ugljikovodika, tu spadaju toplinska i brodska goriva) nalaze se na najnižem nivou još od 2008. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp