Pripadnici kontroverzne postrojbe Azov mole Elona Muska za pomoć

Pripadnici kontroverzne postrojbe Azov mole Elona Muska za pomoć

Jedan od zarobljenih boraca kontroverzne postrojbe Azov iz čeličane Azovstal, koju su ruske snage opkolile u ukrajinskom gradu Mariupolju, apelirao je na Elona Muska da im pomogne u evakuaciji.

Mnogi civili su prošloga tjedna spašeni iz Azovstala u skladu sa sporazumom s Rusijom, ali s Moskvom nije postignut dogovor da se stotine boraca, od kojih su neki ranjeni, posle višetjednih bombardiranja oslobodi.

“Gospodine Musk ljudi kažu da dolazite s drugog planeta i da učite ljude da vjeruju u nemoguće. Naši planeti su jedan pored drugog, jer ja živim tamo gdje je skoro nemoguće preživjeti“, napisao je na Twitteru zapovjednik mornaričke brigde Sergej Volina.

Pomozite nam da od Azovstala stignemo do zemlje posrednika. Ako nećete vi, tko će onda? Namignite mi. Musk -službeno najbogatiji čovjek na svijetu, posjeduje raketnu kompaniju SpaceX i proizvođača električnih automobila Tesla, a planira u potpunosti kupiti Twitter.


Nije poznato da li je Musk vidio Volinov twitt. Ukrajinski službenici kažu da se u brojnim podzemnim tunelima Azovstala nalazi oko 1.000 boraca, od kojih su stotine njih teško ranjenih i hitno im je potrebna evakuacija.

Tvornica je pod teškom ruskom okupacijom. U veljači, kada je Ukrajina imala problema s internetom nakon ruske invazije, Musk je odgovorio na twitt ukrajinskog vladinog službenika tražeći pomoć́.

Musk je tada rekao da je SpaceX-ova satelitska širokopojasna usluga Starlink dostupna u Ukrajini i da SpaceX šalje dodatne terminale u zemlju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp