Rusija najavila vojnu reakciju ukoliko Finska pristupi NATO-u

Rusija najavila vojnu reakciju ukoliko Finska pristupi NATO-u

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije priopćilo je danas da su izjave finskog predsjednika Saulia Niinista i premijerke Sane Marin o ulasku u NATO savez, radikalna promjena u vanjskoj politici Rusije te da će Moskva reagirati u skladu sa situacijom.

Ruska strana je više puta napomenula da je izbor načina na koji će se osigurati nacionalna sigurnost Finske na vlastima i narodu te zemlje. Međutim, „Helsinki treba biti svjestan odgovornosti i posljedica takvog koraka“, navodi rusko Ministarstvo u svom priopćenju, a prenosi agencija RIA Novosti.

Kako se ističe, pristupanje Finske NATO-u izazvat će ozbiljne posljedice po bilateralne rusko-finske odnose te održavanje stabilnosti i sigurnosti u sjeverno-europskoj regiji.

Cilj NATO-a, čije su zemlje članice energično uvjeravale finsku stranu da nema alternative članstvu u Alijansi, jer se tako nastavlja širenje ka granicama Rusije, da stvori još jedan bok za vojnu prijetnju našoj zemlji. Ali zašto bi Finska svoj teritorij pretvarala u liniju vojne konfrontacije s Ruskom Federacijom, a pritom gubila neovisnost u donošenju vlastitih odluka, o tome će suditi povijesti, dodaje se u priopćenju.

Također, kako je navelo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, Rusija će biti prinuđena poduzeti uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, a kako bi zaustavila prijetnje po nacionalnu sigurnosti koje se javljaju u vezi s ovom odlukom.

Ranije danas su Sauli Niinisto i premijerka Sanna Mirella Marin priopćili da ta zemlja mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u i to bez odlaganja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp