Samohrana majka dvoje djece koja se nije htjela cijepiti, ni testirati po odluci Općinskog suda opravdano je dobila otkaz

Samohrana majka dvoje djece koja se nije htjela cijepiti, ni testirati po odluci Općinskog suda opravdano je dobila otkaz

Nevjerojatno, ali istinito. Tako glasi odluka Općinskog suda – da je samohrana majka koja se nije cijepila niti testirala opravdano dobila otkaz. Kažu kako su se pravila pridržavali svi ostali radnici, točnije njih 149, a jedino ona nije. Nije bila cijepljena i navela je da si sama ne može financirati testiranje. Općinski sud je tako presudio 42-godišnjoj radnici iz Varaždina koja je dobila izvanredni otkaz jer nije dolazila na posao zbog toga što joj je poslodavac onemogućio ulaz u poduzeće jer nije imala COVID potvrdu ili negativan test na koronu.

Djelatnica je po primitku otkaza tužila tvrtku zbog toga, ali je izgubila parnicu, jer, kako kaže sud, otkaz je zakonit. Kako javlja Večernji list, djelatnica je radila na razvrstavanju otpada, a također je i samohrana majka dvoje djece.

U tužbi je navela da joj je poslodavac 1. rujna prošle godine fizički prepriječio ulaz u poslovni prostor te najavio da će to raditi i idućih dana zbog toga što nema dokaz da je zdrava. Naime, poslodavac je desetak dana prije 20. kolovoza od svih radnika zatražio da za ulazak u poslovne prostore imaju potvrdu o preboljenju, cijepljenju, testiranju ili drugo. Ona ni jedno od toga nije imala.

Iz tvrtke kažu da joj nisu fizički zapriječili ulaz, nego su je direktor i izvršni direktor upozorili na nova pravila, nakon čega je ona napustila tvrtku i više se nije pojavila. U tvrtki kažu da su pokušali saznati je li završila na bolovanju, no nisu uspjeli.

Iz tvrtke kažu kako su se pravila pridržavali svih 149 radnika, a jedino ona nije. Nije bila cijepljena i navela je da si sama ne može financirati testiranje. Također, kaže da joj je pulmolog zbog problema s astmom rekao da se „ne mora cijepiti“.

„Nije bilo ograničeno njezino pravo na rad i slobodu rada već je to pravo zbog zdravlja ljudi samo uvjetovano ispunjenjem određenih uvjeta koje je tužiteljica bez većih teškoća i troškova mogla ispuniti“, smatra Sud.

U presudi se navodi da je u vrijeme epidemije odgovornost pojedinca bila povećana, a „građani su sami bili dužni poduzimati sve propisane mjere kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.“

Sud je zaključio da mjere nisu diskriminatorne jer je radnicima ostavljena mogućnost izbora: Cijepljenje koje je bilo potpuno besplatno i dostupno te testiranje koje se moglo napraviti prije dolaska na posao.

Što reći na sve ovo, nego biti duboko razočaran sustavom? Svakim danom sve više. I kada mislimo da ne može biti gore, nešto se dogodi da bude…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp