Njemačka Ministrica vanjskih poslova upozorava na dolazak teške gladi i optužuje Rusiju za skok cijena hrane

Njemačka Ministrica vanjskih poslova upozorava na dolazak teške gladi i optužuje Rusiju za skok cijena hrane


Skok cijena hrane u svijetu rezultat su toga što je Rusija slijedila hibridnu ratnu strategiju, izjavila je njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baarbock u subotu nakon sastanka G7. Međutim, Moskva je uzvratila okrivljujući sankcije Zapada za porast cijena.

“Rusija je donijela svjesnu odluku da rat protiv Ukrajine pretvori u ‘rat žitarica’”, rekla je njemačka ministrica. To, kako tvrdi ona, sada pogađa širok spektar država, a posebno Afriku.

Postoji prijetnja od brutalne gladi. Ne smijemo biti naivni u vezi ovoga”, upozorila je Bearbock. “To nije kolateralna šteta, to je savršeno smišljen instrument u hibridnom ratu koji se trenutno vodi.”

Ona je rekla da zemlje G7 traže alternativne načine isporuke žita iz Ukrajine u svijet.

Ranije ovog tjedna, američki State Department je na svom Twitter profilu objavio: “Dok je Ukrajina izvozila i do pet milijuna tona žitarica mjesečno, isporuke su gotovo zaustavljene zbog blokade ukrajinskih luka od strane Kremlja.” Washington je tvrdio da takve akcije dovode “milijune ljudi u opasnost od gladi”.

Ukrajina trenutno nije u mogućnosti da izvozi oko 90 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda, jer je Rusija blokirala ukrajinske luke, rekao je ukrajinski premijer Denys Shmygal za RBC-Ukrajina. Zemlja proizvodi značajan udio svjetske hrane – oko 27% sjemena suncokreta, 5% ječma, 3% pšenice i uljane repice i 2% kukuruza.

Rusija je najveći izvoznik pšenice na svijetu. Iako ima mogućnost izvoza žitarica, suočava se i s problemima zbog sankcija. Odgovarajući na komentare njemačke ministarke vanjskih poslova, Moskva je optužila Zapad da je uzrokovao skok cijena hrane.

“Cijene rastu zbog sankcija koje je uveo kolektivni Zapad pod pritiskom Sjedinjenih Država. Ovo je ako govorimo o direktnom razlogu. Nerazmetanje ovoga znak je ili gluposti ili namernog obmanjivanja javnosti”, napisala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Prema riječima diplomata, kolaps ukrajinske državnosti je također djelo Zapada. “Gospođa. U to su uključeni i Bearbockini prethodnici, koji su se ne samo miješali u situaciju u ovoj zemlji, već su ručno krojili unutrašnju i vanjsku politiku Ukrajine” , napisala je ona.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp