Novi sukob na pomolu – Predsjednik Finske obavijestio Putina: Ulazimo u NATO

Novi sukob na pomolu – Predsjednik Finske obavijestio Putina: Ulazimo u NATO

Finski predsjednik Sauli Niniisto obavijestio je u telefonskom razgovoru predsjednika Rusije Vladimira Putina o namjeri njegove zemlje da pristupi NATO-u, priopćeno je u Helsinkiju.

Predsjednik Niniisto je rekao predsjedniku Putinu da su zahtjevi Rusije s kraja prošle godine, usmjereni da se zemlje spriječe da uđu u NATO, kao i invazija na Ukrajinu fundamentalno promijenili situaciju u sferi sigurnosti Finske.

Predsjednik Niniisto je priopćio da će Finska u idućim danima donijeti odluku da pristupi NATO savezu kako se navodi u priopćenju iz ureda finskog predsjednika.

Niniisto je naveo da je u vrijeme njihovog prvog susreta 2012. godine rekao Putinu da svaka neovisna država odgovara za svoju sigurnost. Upravo se to događa i danas. Ulazeći u NATO Finska jača vlastitu sigurnost i preuzima na sebe odgovornost. U budućnosti Finska želi ispravno i profesionalno rješavati praktična pitanja koja se budu pojavljivala u vezi sa susjednom Rusijom – navodi se u priopćenju.

On je ponovio da je zabrinut zbog ljudskih stradanja u Ukrajini i prenio informacije u vezi s evakuacijom civila koje mu je ranije iznio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Njihov telefonski razgovor obavljen je na inicijativu Finske.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp