Erdogan objavio tri uvjeta za ulazak Finske i Švedske u NATO

Erdogan objavio tri uvjeta za ulazak Finske i Švedske u NATO

Turski ministar vanjskih poslova izjavio je da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ukoliko žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u. Govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu, Mevlut Cavusoglu je rekao da se sastao sa svojim švedskim i finskim kolegama i da su svi oni nastojali odgovoriti na turske zabrinutosti.

Istaknuo je kako Turska nikome ne prijeti, niti na bilo koji način koristi postojeću situaciju, ali je posebno govorio o švedskoj potpori kurdskoj militantnoj kupini PKK, koju Turska, Europska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Finska je danas potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a očekuje se da će Švedska slijediti njen primjer, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, zabrinutost Turske može predstavljati prepreku jer svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

“Ovdje apsolutno moraju postojati sigurnosna jamstva. Oni moraju prestati podržavati terorističke organizacije”, rekao je Cavusoglu turskim novinarima u Berlinu. Šef turske diplomacije dodao je i da Švedska i Finska moraju ukinuti zabranu na izvoz nekih proizvoda svoje obrambene industrije u Tursku.

“Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije prijetnja, ovo nisu pregovori u kojima pokušavamo nametnuti svoje interese”, rekao je. “Ovo također nije populizam. Ovdje se očito radi o potpori dvije potencijalne države članice terorizmu, a podijelili smo naša jasna zapažanja o tome”, dodao je.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan iznenadio je u petak saveznike u NATO-u i skandinavske zemlje rekavši da Turska ne može podržati proširenje s obzirom na to da su Finska i Švedska “dom za brojne terorističke organizacije”, ali je njegov glasnogovornik u subotu rekao da Turska nije zatvorila vrata.

Cavusoglu je ponovio da se Turska, koja se pridružila NATO-u prije 70 godina, ne protivi politici otvorenih vrata. Kazao je kako su razgovori sa švedskim i finskim kolegama bili dobri i da su dali prijedloge za ublažavanje legitimnih zabrinutosti koje će Turska razmotriti.

Turski ministar vanjskih poslova napomenuo je kako im je pružio čvrste dokaze da teroristi žive u njihovim zemljama. Cavusoglu je ponovno ukazao na švedsko nepoštivanje pozicije Ankare te je istaknuo da su se za vikend u Stockholmu održavali sastanci PKK-a.

Izvor: N1

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp