Finska donijela konačnu odluku: Podnosimo zahtjev za članstvom u NATO savezu


Finski predsjednik Sauli Niinistö i finska premijerka Sanna Marin objavili su u nedjelju da njihova zemlja formalno pokreće proceduru podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u.

„Finska aplicira za članstvo u NATO-u“, izjavio je Niinistö u svom obraćanju naciji. „Rađa se zaštićena Finska kao dio stabilne, jake i odgovorne nordijske regije. Ovime dobivamo sigurnost, ali je i dijelimo. Dobro je znati da sigurnost nije igra nulte sume“, rekao je finski predsjednik.

Predsjednica finske vlade Sanna Marin izjavila je da se nada kako će tamošnji parlament vrlo brzo potvrditi ovakvu odluku, već u sljedećih nekoliko dana te kako čvrsto vjeruje da će podrška zastupnika biti velika. „Naša je odluka povijesna. Kao članica NATO-a, Finska će također biti odgovorna za sigurnost čitave alijanse“, izjavila je.

Dodala je i to da su i ona i Niinistö bili u bliskom kontaktu s članicama NATO-a kao i s NATO-om samim te da su zahvalni na podršci koju su dobili.

„U Finskoj je još pred nama parlamentarna procedura, ali vjerujem da će naš parlament raspraviti ovu povijesnu odluku s odlučnošću i odgovornošću“, rekla je Marin.

Čini se kako je ruska invazija na Ukrajinu nakon dugog niza godina potaknula Finsku da napusti svoju vojnu neutralnost i nesvrstanost. Očekuje se da bi i susjedna Švedska mogla napustiti svoju neutralnost i također zatražiti članstvo u Sjevernoatlantskom paktu, ali to bi se moglo dogoditi tek za nekoliko dana, nakon što tamošnja vladajuća stranka raspravi odluku na svojim tijelima.

Finska s Rusijom ima granicu dugu oko 1.300 kilometara, a vojno se nije svrstavala od Drugog svjetskog rata smatrajući da bi ulazak u NATO za Moskvu predstavljao provokaciju. No, invazija koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo 24. veljače na Ukrajinu dovela je do suštinske promjene stajališta Helsinkija, a podrška javnosti učlanjenju odmah je skočila na visokih 75 posto, dok je u Švedskoj podrška skočila na 50-60 posto.

„Ne vjerujem da bi trebalo biti bilo kakvih prepreka našem učlanjenju. Zasad nismo dobili nikakve naznake u NATO-u da bi bilo nekih problema. Mi smo ionako već vrlo povezani i bliski smo partneri. Vidjeli smo neke izjave i svjesni smo da postoje još neka pitanja, ali mislim da je jako važno da te razgovore obavimo s državama u vrlo mirnoj atmosferi i da razjasnimo bilo kakve dileme“, izjavila je Marin referirajući se na prijetnju vetom učlanjenju Finske i Švedske koja je došla iz Turske

Niinistö je pak rekao da je prije mjesec dana razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom te da mu je on tada rekao da bi podržao finsko članstvo tako da su ga sada, kaže, “zbunila” izvješća da bi Turska mogla imati neke objekcije zbog čega je spreman ponovno razgovarati s njim.

Što se tiče odnosa Finske i Rusije, Niinisto je u subotu nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo napominjući da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, “promijenili sigurnosno okruženje Finske”. Kakav je bio njihov razgovor i kakvom je tonu protekao?

“Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti”, kaže Niinisto. No, Putin je tu njihovu odluku, kako donosi CNN – nazvao pogrešnom. Dani pred nama pokazat će što sve ovakva odluka povlači za sobom.

Jedno je sigurno, ovom svijetu nisu potrebni novi sukobi i ratovi i sve ovo što se događa, ova napetost zbog mogućeg ratnog stanja i prijetnji novim svjetskim ratom koji bi nas sve uništio, nikome ne donosi ništa dobro. 

Izvor: CNN

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp