Ivan Lovrinović – Ustavni sud protiv naroda


I danas je Ustavni sud ponovo pokazao da je na strani vladajuće interesne političke strukture, a protiv interesa naroda. Proglasili su referendumska pitanja Mosta neustavnim s objašnjenjem koje je tako zakukuljeno i zamumuljeno, da ga nitko ne može shvatiti. A to je i bio cilj jer normalnog obrazloženja nemaju. Ako je 370 tisuća ljudi tražilo referendum onda nema nitko ocjenjivati ništa dalje. Građani su vidjeli pitanja i dali svoje potpise. Ovako ih Ustavni sud sve smatra, kao prvo, idiotima, a kao drugo kao masu koja mu samo remeti idilu.

Reagiram na ovo nasilje Ustavnog suda nad voljom naroda kao građanin i kao političar jer je ovdje nužna reakcija svih normalnih ljudi. Ovo je pitanje obrane slobode i demokracije te političke zrelosti da stanemo u obranu Ustava mi, a ne oni koji su tamo spremljeni kao isluženi političari, tanke stručnosti, a još tanjeg iskustva. Dakle, Ustavni sud nije sud vrhunskih stručnjaka i pravnih znanstvenika već politički sud, sud u kojem se nalazi, malo grubo zvuči, politički otpad uz nekoliko časnih izuzetaka.

Prije mjesec dana su odbili nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti korona mjera koje je poduzimala Vlada i Stožer s obrazloženjima koja pokazuju da do kraja drže štangu ovoj trgovačkoj koaliciji. Nadalje, Ustavni sud je morao nakon presude Sanaderu odmah poništiti ugovor o prodaji dijela INE mađarskom MOL-u. A nije!

Ustavni sud je morao poništiti Lex Agrokor koji je kriminalan zakon koji ugrožava nacionalne interese – ali nije. Ustavni sud je morao stati na stranu građana oštećenih u slučaju “Švicarski franak” – ali nije.

Ovakav Ustavni sud u stvari postoji da isključivo brani ono što odgovaran izvršnoj vlasti. To je politički sud koji kao takav jednostavno treba ukinuti i formirai Savjet za ustavna pitanja, bez stalnog ardnog odnosa, kojeg će činiti dokazano najbolji ustavni stručnjaci koji bi se sastajali po potrebi i izabrani na javnom natječaju. Dakle, u njemu ne bi smjelo biti političara!

Određeni broj zemalja ima takvu praksu i to funkcionira.

Ovaj Ustavni sud zatire demokraciju, zatire referendum kao vrhunski izraz izjašnjavanja naroda i on nam se u lice ruga. Dakle, vlast ne pripada narodu niti proizlazi iz naroda. Vlast pripada Ustavnom sudu i proizlazi iz njega. Što bi rekao Plenky – možemo što hoćemo.

Na Markovu trgu su i Sabor i Vlada i Ustavni sud i nad svima njima je jedan čovjek koji to zove modernom demokracijom.

Krajnji je čas da se na Trgu stvari preslože kako treba i mora biti. To može napraviti samo istinska i okupljena oporba, a to bi moralo biti već sutra ispred Ustavnog suda u obliku velikog prosvjeda, a ne kukati kako je netko izigran i glumiti žrtvu za par političkih bodova.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp