Svjedočimo rastu cijena ulja, može li u narednim mjesecima dostići i 30-tak kuna po litri?

U Njemačkoj i Španjolskoj cijena suncokretova ulja dosegla je 40 kuna.

Može li u Hrvatskoj doći do takvih poremećaja s obzirom da mnogi građani gomilaju zalihe, pitaju se ekonomski analitičari.

Suncokretovo ulje kod nas je do ruske agresije nas Ukrajinu bilo povoljno, čak jeftinije negoli u susjednoj BiH koja je brojnim Hrvatima sinonim za niže cijene. Nažalost, cijene ulja i u našim dućanima rastu i približavaju se cijeni od dvadeset kuna po litri, a police s uljem svako malo su poluprazne.

Mnogi naši građani kupuju na kartone ulja, bojeći se novih poskupljenja.

No, po zakonu ponude i potražnje, povećana potražnja generira i veće cijene pa tako dolazimo do zaključka da građani sami doprinose inflaciji i povećanju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica.

Poljoprivredni analitičari tvrde da dramatičnih poskupljenja ulja u Hrvatskoj neće biti. Naime, suncokret i uljarice su rijetki poljoprivredni proizvodi u čijoj je proizvodnji Hrvatska samodostatna. Statistike kažu da se proizvodi dvostruko više suncokreta negoli su hrvatske potrebe za tom uljaricom, pa kada se uzmu u obzir i dvije domaće tvornice ulja, nestašica i poskupljenja ne bi trebalo biti.

Ulje tako ne bi trebalo biti skuplje od 20 kuna uvažavajući troškove proizvodnje, povećanje cijene energenata, sirovine i repromaterijala.

Može poskupjeti sve osim ulja, tvrde proizvođači suncokreta, koji su ovog proljeća zasijali čak 30 posto više površina pod suncokretom. Prošle je godine suncokret otkupljivan po cijeni od četiri kune za kilogram, ove godine se očekuje cijena od oko sedam kuna za istu količinu, pa bi tako i litra ulja mogla biti skuplja za najviše tri do četiri kune.

Problem bi mogao nastati ako hrvatske uljare zbog povećane potražnje za uljem i uljaricama na tržištu EU-a, vođeni većom cijenom i boljom zaradom, krenu u izvoz nauštrb domaćih potrošača. Činjenica je da većina zemalja EU-a, koja se opskrbljivala suncokretom iz Ukrajine posljednjih dana ima probleme s opskrbom zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Španjolska, koja je posebno bila ovisna o suncokretovu ulju iz Ukrajine uvela je čak i restrikcije prilikom kupovine ulja, dok građani u Njemačkoj  u velikim količinima kupuju  ulje.

Tako je na EU tržištu poljoprivrednih proizvoda povećana potražnja za suncokretom i drugim uljaricama, što generira i njihovu veću cijenu.

Nadajmo se da će Hrvatska ostati pošteđena tolikog rasta cijene ulja, s obzirom na vlastitu proizvodnju.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp