Totalitarna zabrana Ustavnog suda – de facto ni o čemu više ne možemo odlučivati referendumom

Ustavni sud danas je donio zaključke da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju Covid potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom.

Most si je dao truda, treba im čestitati na tome, građani su dali potpise, a Ustavni sud je to jednostavno “popljuvao”. 

Ustavni sud utvrdio je da nije u skladu s Ustavom referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu organizacijskog odbora građanske inicijative Odlučujmo zajedno! za raspisivanje referenduma o prijedlogu dopune članka 17. stavka 1. Ustava. Stoga o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma“, glasilo je priopćenje  Ustavnog suda.

Također je Ustavni sud donio i odluku glede zahtjeva organizacijskog odbora građanske inicijative “Dosta je stožerokracije” za raspisivanje referenduma o prijedlogu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Odluka o prvom pitanju donesena je s tri glasa protiv dok je protiv odluke o drugom pitanju bio jedan član Ustavnog suda.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je za medije da će odluke, zajedno s izdvojenim mišljenjima, biti dostupne nakon isteka roka za izradu izdvojenih mišljenja sudaca.

Ustavni sud u priopćenju pojašnjava da iz zahtjeva u prvom slučaju proizlazi da je stajalište svih građana koji su svojim potpisom zatražili raspisivanje ustavnog referenduma da se jedino dopunom Ustava može zajamčiti da će ubuduće u stanju epidemije, odnosno pandemije, o ograničenju sloboda i prava Hrvatski sabor morati odlučivati dvotrećinskom većinom.

Osim navedene, nije predložena nijedna druga izmjena i/ili dopuna navedenog članka Ustava. Dakle, istodobno nije predložena promjena prema kojoj bi u situaciji predloženoj zahtjevom Organizacijskog odbora, kao i u svim ostalim situacijama iz članka 17. stavka 1. Ustava, morao odlučivati isključivo Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom“, priopćio je Ustavni sud za javnost.

Ovakva sramotna odluka Ustavnog suda, doista je sumrak demokracije u Lijepoj Našoj.

Nikakvi referendumi kod nas, izgleda, nisu mogući, sve će unaprijed biti ugušeno u startu.

Domaći učenici Karla Schwaba, Ursule von der Leyen i ostalih bruxellskih pohlepnika, slijepo izvršavaju sve zapovijedi „centrale“, pa se boje bilo kakvog glasa naroda.

No, svemu jednom dođe kraj, pa će i ovoj instituciji (Ustavnom sudu) doći kraj, jer zašto bi iz državnog proračuna plaćali tijelo koje nema više nikakvog smisla.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp