Zanimljivo – Masovni ubojica iz Buffala, na majici nosi isti simbol kao pripadnici zloglasne postrojbe Azov

Zanimljivo – Masovni ubojica iz Buffala, na majici nosi isti simbol kao pripadnici zloglasne postrojbe Azov

Sjedinjene Američke Države pogođene su još jednom masovnom pucnjavom, a ova posljednja uživo je prenošena na platformi Twitch od strane mladića čiji je jedini motiv za napad bio mržnja i rasizam.

18-godišnji Payton Gendron priveden je bez prava na jamčevinu pod optužbom za prvostupanjsko ubojstvo nakon masovne pucnjave izvršene u subotu poslijepodne u supermarketu u Buffalu – New York. Najnoviji podaci policije pokazuju da je u pucnjavi ubijeno 10. Ljudi.

Teško naoružani napadač je imao pušku i taktičku opremu u trenutku incidenta u kojem je upucano 13 a smrtno je stradalo 10 ljudi rekao je policijski inspektor. Pucnjava je, navode lokalni mediji, počela na parkingu i ubrzo nakon toga se proširila na sam supermarket.

Napadač je vozio više od 320 km (200 milja) od svoje kuće do mjesta zločina, noseći opremu i odjeću u vojnom stilu, odnosno pancirjz, taktičku kacigu i maskirnu uniformu.

Pohod, koji su FBI i policija označili kao zločin iz mržnje, nastavio se sve dok policija Buffala nije uhitila napadača. Po dolasku, policajci su se suočili s napadačem, a on je navodno prislonio pušku na vrat prije nego što je na kraju bio uvjeren da odbaci oružje i preda se.

Oznaka zločina iz mržnje dolazi zbog činjenice da su 11 od 13 Grendonovih žrtava pripadnici afroameričke zajednice a zločin je u cijelosti prenošen uživo na društvenoj mreži Twitch.

Gendron je, nakon što je uhićen, priveden na sud radi suđenja. Njegov odvjetnik kojeg je imenovao sud izjasnio se da  Gendronnije kriv za prvostupanjsko ubojstvo, izvijestila je policijska postaja Buffala.

Nekoliko eksplicitnih snimaki ekrana snimljenih sa Twitch streama prikazuju tijelo koje leži na podu i ženu koja je pogođena u glavu. FBI istražuje incident i kao “zločin iz mržnje i kao slučaj rasno motiviranog nasilnog ekstremizma”, rekao je specijalni agent Stephen Belongia.

Revolucionarna činjenica o pucnjavi je da ju je izveo neonacistički nastrojeni bijelac, koji je objavio fašistički manifest koristeći nacistički simbol “crno sunce”.  Identičnu oznaku koristi ukrajinska neonacistička postrojba Azov.

Na fotografijama snimljenim prije masovne pucnjave kružile su slike vojnika koji na prsima nose oznaku “crno sunce”. Druga činjenica je da je tinejdžer povezan s neonacističkim napadom izveo napad u pretežno crnačkom naselju, odražavajući rasističku ideologiju pucanjem u 11 crnaca.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp