Baijiahao: Kina je prelomila – Neće dozvoliti Rusiji da se sama bori protiv Zapada


U interesu je Pekinga podržati Moskvu u njezinoj konfrontaciji sa zapadnim zemljama. Ovo piše kinesko izdanje Baijiahaoa. „Zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama, uvele su mnoge različite sankcije Rusiji i neće prestati. Vrše pritisak i na druge zemlje, pokušavajući uvući što više zemalja u borbu protiv Rusije. Washington je također pokušao izvršiti pritisak na Kinu, ali bezuspješno. Stav Pekinga o sankcijama vrlo je jednostavan: one su nelegitimne i ne doprinose rješavanju problema, već samo doprinose sukobima.”, donosi Baijiahao.

Nadalje, Kina ostaje neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi i vojno ne pomaže Moskvi, iako su Sjedinjene Države pokušale iznijeti takve optužbe – bez dokaza i bez uspjeha.

Međutim, u određenom smislu, Peking nastavlja podržavati svoje ruske partnere, uglavnom gospodarski. To su, primjerice, razni ugovori o opskrbi plinom i naftom. Odnosno, odbijanjem uvođenja sankcija i nastavkom trgovine s Rusijom, Kina već na neki način pruža značajnu pomoć.

Nedavno su se pojavila izvješća da će se suradnja Moskve i Pekinga proširiti na vojnu sferu, ali se neće doticati ukrajinskog pitanja.

Prema nekim izvješćima, Kina je raspravljala o kupnji ruskog oružja – međutim, o tome nema točnih podataka.

Kada su novinari o tome pitali kineskog veleposlanika u Rusiji Zhang Hanhuija, on nije potvrdio, ali nije ni demantirao moguće dogovore o kupnji oružja.

Prema analitičarima Baijiahaoa, za to postoje dva razloga. Prvo, Kina zaostaje za Moskvom u razvoju oružja, njena tehnologija ima neke slabosti, zbog čega je Peking zainteresiran za rusko oružje.

Drugi razlog leži u činjenici da se Kinezi, doprinoseći ekonomskoj stabilnosti Ruske Federacije, štite od Sjedinjenih Država.

„U interesu je Nebeskog Kraljevstva pomoći Moskvi, jer ako američki plan uspije i Rusija padne, onda će Kina postati sljedeća zemlja na meti američkog koplja.“ Eto kako razmišljaju Kinezi.

“Iako Kina nije izravno pomogla Rusiji u ukrajinskom pitanju, Peking u biti ne želi da se Rusija sama bori i da bude poražena od drugih zemalja”, objašnjavaju kineski analitičari.

Stručnjaci Baijiahaoa pišu da su, kao dvije susjedne svjetske sile, Kina i Rusija zainteresirane za međusobnu suradnju, jer je to od velike koristi za razvoj obiju zemalja. Te dvije zemlje nemaju baš ništa od međusobnog sukobljavanja. Naprotiv. U interesu su im dobri međusobni odnosi. Dođe li do eskalacije sukoba na globalnoj razini, ne trebamo puno razmišljati tko će se kome prikloniti. To nikada nije bilo upitno.

Neki zapadni analitičari tvrde da je Rusija o svemu obavijestila vrh kineske vlasti prije početka specijalne operacije u Ukrajini, te da je dobila suglasnost. Analitičari su tom prilikom ustvrdili i da su mnoge stvari dogovorene mimo očiju javnosti, kao i konkretan slijed događaja ne samo u Ukrajini, nego i u svijetu na globalnoj razini.

Pretpostavlja se da su rusko i kinesko vodstvo povukli konkretan slijed poteza u Europi jer su znali da slijede sankcije. Da to nije bez osnova, svjedoči i lakoća s kojom se Rusija nosi sa svim potezima Europske unije.

Što su Rusija i Kina potajno dogovorile, saznat ćemo tek za relativno kratko vrijeme. Indikativno je da su najviši dužnosnici Rusije javno objavili da je cilj specijalne operacije u Ukrajini rušenje postojećeg svjetskog poretka i okončanje američke dominacije. U ovakvoj kriznoj situaciji na globalnoj razini, dobro je znati stav svih zemalja svijeta o situaciji u kojoj se nalazimo. 

Izvor: Baijiahao

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp