Ivan Pokupec – Žrtvovano janje s manom


Usporedite priču Erike Barade s pričom Mirele Čavajde. Erikinom starijem sinu Mihaelu su liječnici u trudnoći utvrdili četiri neizlječive dijagnoze od kojih je jedna i hidrocefalus. Liječnici su prvo savjetovali pobačaj te prognozirali da će, ako se rodi, živjeti samo godinu dana. Mihael se čudesno oporavio do treće godine života. Danas je to potpuno zdrav 17-godišnjak.

Još snažniji šok “struci” događa se u idućoj trudnoći sa sinom Danijelom. Naime, u trećem mjesecu je liječnik pogledao dijete na ultrazvuku te tamo vidio da dijete uopće nema mozak. Naravno, ovaj put čak ne kao izbor nego uputu, liječnik je savjetovao abortus objašnjavajući Eriki da je nemoguće roditi dijete bez mozga. Danijel je rođen savršen, s potpuno funkcionalnim mozgom.

Eriki Baradi je prioritet bio život. Mireli Čavajdi je prioritet nešto drugo. I imati tako uređene prioritete jest njeno pravo. Ali ubojstvo, kao ni uvlačenje drugih u plan za počinjenje ubojstva – nije. Iz toga proizlazi sva mržnja prema meni: omogućio sam alternativu, ponudio sve uvjete da se Grgin život pokuša spasiti. Novac, podršku, mogućnost posvojenja. I time razotkrio činjenicu da nije da se to ne može, već da se to ne želi.

A onda cijela priča dobiva sasvim novi smisao: više nije majka žrtva bolesnog djeteta, kako nam žele prikazati cijelu priču. Već je bolesno dijete žrtva majčinih prioriteta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp