Sprema li se to globalni rat? – Finski parlament odobrio pristupanje NATO-u, 188 zastupnika glasalo za, osmoro protiv


Nakon sukoba u Ukrajini, sprema li se to proširenje rata i na ostale europske zemlje? Naime, finski parlament odobrio je danas prijedlog da ta zemlja podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, priopćio je predsjednik parlamenta Mati Vanhanen. Ovu vijest u Rusiji sigurno nisu dobro primili jer je NATO i službno došao na njihovu granicu. Službeni odgovor Moskve još se uvijek čeka.

“Od 200 zastupnika, za prijedlog je glasalo 188, dok je osmoro bilo protiv”, rekao je Vanhanen, a prenosi Reuthers.

Ministar vanjskih poslova Peka Havisto rekao je, međutim, da takva odluka nije razlog za slavlje jer je “u Europi rat”.

Članstvo Finske u NATO neće promijeniti naše osnovno razmišljanje, a to je da ćemo uvijek tražiti mirna rješenja i da smo miroljubivi narod koji će prije svega tražiti diplomatska rešenja za svaki sukob”, izjavio je je ministar Havisto.

Protivnici prijedloga bili su pojedini zastupnici Ljevičarskog saveza, što je i dovelo do toga da se on stavi na glasanje.

Naša granica bi postala granica između vojnog saveza i Rusije. Nove tenzije ne bi predstavljale rizik samo za vrijeme procesa prijave, već bi predstavljale novo i trajno stanje naše vanjske i sigurnosne politike”, rekao je poslanik Markus Mustajarvi koji se otvoreno protivio prijedlogu.

Predsjednik Sauli Niinisto i vlada su u nedjelju i službeno odlučili da Finska podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, ali je odluka čekala službeno odobrenje Parlamenta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp