U Hong Kongu je uhićen jedan od najviših čelnika Katoličke crkve, kardinal Joseph Zen


Policijske su službe u srijedu 11. svibnja ove godine privele jednog od najviših čelnika Katoličke crkve, kardinala i bivšeg biskupa Hong Konga Josepha Zena, optužujući ga za suradnju sa stranim silama zbog njegove uloge kao upravitelja Fonda za humanitarnu pomoć 612 prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu. Zen je otvoreno podržao prodemokratski pokret koji se usprotivio zakonu iz 2020. godine koji pod izlikom ‘suradnje sa stranim silama’ ograničava građanske slobode, a služi i za ušutkavanje Katoličke crkve u Hong Kongu.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice kazao je kako Sveta Stolica pomno prati razvoj ove situacije. Ovo uhićenje na neki način dovodi Vatikan u neugodnu situaciju, jer je do sada izbjegavao kritizirati zbivanja u Hong Kongu, a sada to više neće moći izbjeći.

Hongkonški biskup od 2002. – 2009., 90-godišnji kardinal Joseph Zen, uhićen je u srijedu. Prema objavama lokalnih novinara na društvenih mrežama, kardinal je pušten uz jamčevinu oko 23 sata prema lokalnom vremenu. Po izlasku, kardinal je bez komentara sjeo u privatni automobil koji je bio parkiran u blizini.

Kardinala Zena uhitila je policijska služba namijenjena za osiguravanje nacionalne sigurnosti Kine te je ispitan u policijskoj postaji. U optužbi protiv kardinala spominje se suradnja sa stranim silama u vezi s njegovom ulogom kao upravitelja Fonda za humanitarnu pomoć 612. Taj je fond podržavao prodemokratske prosvjednike – kako bi platili pravne i medicinske troškove s kojima su se suočili.

Ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni izjavio je kako je Sveta Stolica s velikom zabrinutošću saznala vijest o uhićenju kardinala Zena te da s iznimnom pažnjom prate razvoj ove situacije.

Osim kardinala Zena, ‘zbog suradnje sa stranim silama’ uhićeni su i drugi promotori fonda, poput odvjetnice i bivše oporbene zastupnice Margaret Ng i oporbenog političara Cyd Hoa, akademika Huija Po-Keunga i kantautorice Denise Ho. Kako javljaju novinari iz Hong Konga, svi oni također su pušteni uz jamčevinu.

Lokalni mediji izvijestili su da je istraga policije usmjerena na navodni dosluh Fonda 612 sa stranim snagama, kršeći zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo u lipnju 2020. godine. Optužba s kojom se suočavaju četvero uhićenika jedan je od četiri zločina predviđen međunarodno osuđenim Zakonom o nacionalnoj sigurnosti radi suzbijanja prodemokratskih prosvjeda. Ostala kaznena djela su subverzija, secesija i terorizam, a za njih se mogu izreći drakonske kazne, sve do doživotnog zatvora.  

Posljednjih mjeseci neki mediji u Hong Kongu optužuju biskupa emeritusa Zena da je 2019. godine poticao studente na pobunu protiv niza vladinih mjera. U prošlosti je kardinal Zen također osobno kritizirao Komunističku stranku Kine, osuđujući pritisak i progon vjerskih zajednica. „Komunistička partija Kine je progonitelj vjere, oni žele potpunu predaju, nisu za kompromis. To je komunizam.“, rekao je Zen 2020. godine. Zen je kao istaknuti kritičar represivnih metoda kineskih vlasti već više puta bio izložen političkim i medijskim napadima, no nikada ga to nije spriječilo da i dalje otvoreno ukazuje ne nepravde.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp