Banka Engleske upozorava na globalnu nestašicu hrane

Banka Engleske upozorava na globalnu nestašicu hrane

Andrew Bailey, guverner Bank of England upozorio je da dolazi “apokaliptična” nestašica hrane diljem svijeta zbog rastuće inflacije. Obraćajući se članovima Odbora za riznicu u ponedjeljak, Bailey je objasnio da se britanski građani suočavaju s “vrlo velikim dohodovnim šokom” koji će se samo pogoršavati kako se inflacija ubrzava na dvoznamenkastu vrijednost u posljednjem tromjesečju 2022. godine.

“Rizik o kojem govorim, a gdje, pretpostavljam, zvučim prilično apokaliptično, je upravo hrana”, rekao je Bailey, tvrdeći da je sastanak s ukrajinskim ministrom financija otkrio da Ukrajina neće moći isporučiti svoje zalihe pšenice i nafte iz zemlje usred sukoba s Rusijom.

“Ukrajina ima hranu na zalihama, ali je trenutno ne može isporučiti. Dok je ministar financija bio optimističan u pogledu sadnje usjeva – kao što znate, Ukrajina je glavni dobavljač pšenice, glavni dobavljač ulja – rekao je da je optimističan u pogledu sadnje, ali je rekao da trenutno nemamo načina da to isporučimo kako sada stvari stoje, a bit će sve gore”, rekao je Bailey.

“To je doista velika briga.” I, to ne samo za našu zemlju, već je to velika briga za cijeli svijet u razvoju”, dodao je. – Žao mi je što sam apokaliptičan, ali to je velika briga.

Bailey je tada pozvao na veću vojnu intervenciju NATO-a i Sjedinjenih Država kako bi pomogli Ukrajini da premjesti svoj izvoz hrane iz zemlje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp