Ursula von der Leyen: Iz EU proračuna za Ukrajinu još dodatnih 9 milijardi eura

Ursula von der Leyen: Iz EU proračuna za Ukrajinu još dodatnih 9 milijardi eura

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, najavila je da će iz EU proračuna biti izdvojeno dodatnih devet milijardi eura za hitnu makrofinancijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata

EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider rekonstrukcije Ukrajine. Principi rekonstrukcije bi trebali biti kombinacija investicija i trenutnih reformi. S vremenom, ova kombinacija će pomoći Ukrajini da nastavi svoj put ka prijemu u EU“ – poručila je von der Leyen.

Von der Leyen navodi da plan za rekonstrukciju zemlje mora podržati potrebe koje će sama Ukrajina definirati, ali i da treba da biti zasnovan na reformama u ključnim područjima kao što su borba protiv korupcije, vladavina prava, jačanje administracije i pravosuđa, i da bude oslonjen na zelenu i digitalnu tranziciju i evropske vrijednosti.

Ove investicije će pomoći Ukrajini da izađe jača i otpornija iz razaranja koje je prouzrokovala Putinova vojska“  poručila je von der Leyen.

Ursula von der Leyen kaže da EU ne bi trebala biti jedina koja će doprinosti ovim investicijama.

Ona je na izvanrednom obraćanju u sjedištu EK u Bruxellesu predložila formiranje ”platforme za rekonstrukciju” koju bi zajedno vodile Ukrajina i Europska komisija, a u kojoj bi sudjelovale i ostale zemlje članice EU, međunarodni donatori, financijske institucije i drugi partneri koji isto misle.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp