Gdje je nestala pravda? Njemački Ustavni sud donio odluku da obavezno cijepljenje ne krši ustavna prava


Obavezno cijepljenje protiv corona virusa za medicinsko i zdravstveno osoblje je po zakonu: Savezni ustavni sud je odbio ustavnu tužbu protiv tzv. institucijskog obaveznog cijepljenja. Zaštita takozvanih ranjivih grupa je ustavno teža od narušavanja osnovnih prava zaposlenih u sektoru njege i zdravstva, tvrdi najviši njemački sud, prema informacijama koje su objavljene na službenoj stranici ovog suda.

Sudci u Karlsruheu priznali su da je bilo ometanja fizičkog integriteta. Jedina alternativa je da se više ne bavite tom profesijom ili da promijenite posao. Ali razmatranje zakonodavca o “davanju prioriteta zaštiti ranjivih ljudi u odnosu na odluku o cijepljenju u svakom pogledu” ne može trpiti prigovore.
Kako se navodi u priopćenju, daljnji razvoj toka pandemije također nije razlog da se odstupi od procjene. Članovi stručnih društava smatraju da je tok bolesti u procesu omikronske varijante korona virusa u prosjeku blaži – ali se “sastav rizičnih grupa i njihov fundamentalno veći rizik nije promijenio”.

Takozvano obavezno cijepljenje vezano za ustanove namijenjeno je zaštiti starih i kronično oboljelih osoba od infekcije korona virusom. Oni imaju posebno visok rizik da se jako razbole ili umru od posljedica virusa. Zaposleni u staračkim domovima i klinikama, ali i, na primjer, u ordinacijama i ambulantama, porodilje, maseri i fizioterapeuti morali su do 15. ožujka dokazati da su potpuno cijepljeni ili da su se nedavno oporavili. Novim zaposlenicima je potreban dokaz od 16. ožujka.

Donošenje sramnog zakona vezanog za obavezno cijepljenje u Bundestagu i Bundesratu pokrenulo je val tužbi: u Karlsruheu je primljeno na desetine ustavnih žalbi od strane nekoliko stotina tužioca. Većina njih su bili necijepljeni radnici i rukovoditelji objekata koji želei dalje zapošljavati necijepljeno osoblje.

Federalni ministar zdravstva Karl Lauterbach pozdravio je odluku Saveznog ustavnog suda o obaveznom cijepljenju medicinskog i zdravstvenog osoblja protiv korona virusa. “Država je dužna zaštititi ugrožene skupine”, rekao je u četvrtak političar SPD-a. On izričito pozdravlja odluku Saveznog ustavnog suda.
Lauterbach je zahvalio svima onima koji su sproveli ovo obavezno cijepljenje. “Igrali su veliku ulogu u sprečavanju više smrtnih slučajeva od ozbiljnog omikronskog vala.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp