Andreas Markus Hoenigschmid – Čudesno lijepa pješčana mandala na kalifornijskoj plaži Venice Beach

Andreas Markus Hoenigschmid – Čudesno lijepa pješčana mandala na kalifornijskoj plaži Venice Beach

Svatko od nas Boga doživljava na neki svoj način i to je pravo svakog čovjeka – da nađe neki svoj put do vrhovnog dobra i duhovnosti. Molitve, meditacije, ugodna glazba ili jednostavno duboka svjesnost tišine ili boravak u prirodi, odvode nas našem duhu, otklanjajući svaku ovozemaljsku buku. Svakome od nas ponekad dobro dođe malo mira i odmaka od stvarnosti.

Pogled na ovu čudesno lijepu mandalu pružit će nam bar nakratko odmak od svega što nas muči i zbog čega brinemo i dati nam nadu da ovaj svijet još može biti spašen. Kako? Našim rukama. Našim mirnim, preciznim i udruženim rukama… A kako bi naše ruke doista i bile takve, naša je osviještenost jedini put kojim trebamo ići, u smjeru spasu cjelokupnog čovječanstva.

]pješčana mandala

Da. Mandale nam također omogućavaju komunikaciju s duhovnošću i božanskim svijetom. One predstavljaju sveti prostor u kojem se susreću ljudska svijest i božanski zakoni, fizički i metafizički svijet. Sveta mjesta oduvijek su bila nedokučiva, do njih se teško dolazilo. Ne bez razloga. Sve je to simbolika. Planina na koju se moraš popeti kako bi osvojio njezin vrh. Otok do kojeg je teško doći i baš ćeš zato biti sretniji kada u tome uspiješ. Hram na skrovitom, neprohodnom mjestu do kojeg se dolazi uskim planinskim putem kojeg ćeš teško svladati, ali kada ga svladaš, slavit ćeš to uz osmijeh.

Sve prepreke na našem životnom putu tu su kao izazov. Prepreke testiraju našu izdržljivost i upornost. Ponekad je čovjek samome sebi najveća prepreka, jer ne zna ovladati sobom i nastaviti vjerovati u sebe i onda kada bi svi htjeli da odustane od sebe te se, potaknut „dobronamjernim“ savjetima podmetača nogu na putu ka ostvarenju svojih ciljeva, predaje osjećaju nemoći, umjesto da nastavi svoj put. Trebamo znati nastaviti ići svojim putem i onda kada je najteže. Sav napor koji ulažemo tu je kako bismo prošli svojevrsni proces transformacije kojega svatko u životu treba proći.

Baš kao i hram na vrhu neprohodne planine, i mandala je također jedan sveti prostor tendenciozno kreiran u krugu, ljudskom rukom, vođenom najvišim dobrom te izrađen s najvećom mogućom preciznošću kao odlikom duhovno svjesnog i mirnog čovjeka, onoga koji je u miru sa sobom i sa svijetom u kojem živi i koji slijedi svoju unutarnju svjetlost. Izrada iste je svojevrsna meditacija koja na kraju zadobiva svoj oblik. Svaka je od njih jedna slika naših misli kojima s ovozemaljske postaje dotičemo metafizički svijet.

Krug je, kada govorimo o vremenu, simbol cikličnosti, pokreta, stalne mijene, kotača vremena koji se nemilosrdno okreće. A, kada je riječ o prostoru, krug simbolizira središte, os, mjesto iz kojeg se širi i stvara svijet u kojem živimo. Središte mandale u energetskom smislu simbolizira vertikalnu komunikaciju s metafizičkim svijetom, s višim dimenzijama svijesti i duhovnosti, dok je horizontalna energija mandale usmjerena prema ovozemaljskom, fizičkom, manifestiranom svijetu koji bez duhovnih, božanskih energija ne bi bio to što jest. Užitak je izrađivati mandalu, užitak je promatrati nekoga tko to čini, kao i kasnije promatrati ju i uživati u dugotrajnom pogledu na nju.

Ovo nevjerojatno i nadasve očaravajuće umjetničko ostvarenje zemaljske mandale izrađene od pijeska na poznatoj kalifornijskoj plaži Venice Beach u Los Angelesu izradio je kalifornijski umjetnik Andreas Markus Hoenigschmid. Užitak je promatrati ju. Svi smo dio te zemlje i tog pijeska. Naše vrijeme na ovome svijetu teče kao što pijesak protječe kroz pješčani sat. Svako zrnce pijeska jedan je trenutak koji se neće više nikada ponoviti. Učinimo sve da svaki od njih zasja na suncu kao najvrijednije zlato – ono duhovno koje živi u svima nama, ako ga znamo probuditi. I, baš kao što sunce čini svako zrnce pijeska zlatnim, dajući mu sjaj, tako i naša unutarnja svjetlost čini čovjeka duhovnim bićem koje sjaji.

“Zaboraviti kako okopavati zemlju i negovati tlo znači zaboraviti sebe.” Mahatma Gandhi

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp