Elia Pekica Pagon – Nova knjiga – Mudre misli i citati


Što reći? Kako s mojim dragim čitateljima podijeliti taj poseban osjećaj ispunjenja zbog činjeniice da će još jedno moje novo spisateljsko djelo ovih dana ugledati svjetlost dana? Osjećaj je neopisiv. Moja nova knjiga, Mudre misli i citati. Moji sati. Moji dani. Moje misli. Moj život. I životi svih nas.  Isprepleteni u lekcijama što ih jedni od drugih i jedni s drugima svakodnevno učimo. Zaustavljeno vrijeme. Zabilježene misli satkane od trenutaka u kojima su se rodile. Životna škola nikada nikome ne dosadi. U njoj si vječno mlad i znatiželjan. Koliko god misliš da si naučio o životu, on te uvijek iznova iznenadi i pokaže ti da si tek na početku i da još puno toga moraš naučiti. I svaki je dan novi početak. Nova životna lekcija.

Radujem mu se i dočekujem svaki novi dan s perom u ruci, sretna što ću moći zapisati sve ono što me život toga dana naučio. Bit ću sretna da vas mogu obavijestiti da je knjiga izdana, a to će biti tijekom ovih dana. Knjiga će biti u prodaji u većim knjižarama, a moći će se kupiti i izravno od mene kao nakladnika. Do tada, s vama dijelim moju uvodnu riječ koja je izašla izravno iz mog srca. Autor dizajna naslovnice i grafički urednik knjige je renomirani grafički dizajner, moj dugogodišnji suradnik i prijatelj Borut Benčina, a mene je kao autoricu snimio naš poznati fotograf  Željko Koprolčec. Svoj doprinos nastajanju ove vrijedne knjige dali su i članovi moje obitelji, svojom moralnom podrškom, a Matija Varga kao administrator mojih web i facebook stranica, uvelike mi je pomogao u izboru misli koje će se naći u ovoj meni posebno dragoj knjizi. Knjigu izdajem u vlastitoj nakladi u kojoj uvijek ima najviše slobode u koju vjerujem, a tiska je Grafika Markulin cijenjenog gospodina Vinka Markulina s kojim me također veže dugogodišnja vrlo uspješna suradnja. Velika hvala svima. 

Elia Pekica Pagon Mudre misli i citati 

Mudrosti s kojima putujemo kroz život

Sjećam se svoga djetinjstva i moga dragog nona Andrije (rođenog 1917. godine u Francuskoj Somaliji) koji mi je prvi otvorio vrata životnim mudrostima. Često je neku životnu situaciju znao opisati životnom mudrošću. Kada bismo prošli kraj nekoga tko se pravio važan, moj bi me nono čvrsto stisnuo za ruku i rekao mi: Tko visoko diže nos, uskoro će ići bos. I, nasmijali bismo se toj osobi koja je nosom parala oblake.

Važno je uvijek ostati skroman, neovisno o tome u kakvoj se životnoj situaciji nalazili. Moj nono je najviše držao do mira. Uvijek mi je govorio kako je od svega najvažnije sačuvati svoj unutarnji mir, jer iz tog svetog mjesta unutarnjeg mira donosimo za nas najbolje životne odluke, a naš život tada postaje naš najbolji saveznik, a mi sebi najbolji prijatelji.

Chi va piano, va sano e va lontano. – to je bila najdraža poslovica mog dragog nona Andrije. U prijevodu s talijanskog to znači – tko polako ide, zdravo ide i daleko stiže, a u figurativnom smislu to znači da nikada ne trebamo žuriti, već da kroz život trebamo ići polako, korak po korak, nošeni našim ciljevima i snovima i s vjerom u sebe.

Često mi je to ponavljao, jer pričali smo na talijanskom, s obzirom da su talijanski i francuski jezik bili njegovi matični jezici. Tako sam kao vrlo mala djevojčica uz mog dragog nona ušla u čaroban svijet stranih jezika i životnih mudrosti koji je za mene bio poput bajke.

Ovu moju knjigu posvećujem uspomeni na mog dragog nona Andriju, noseći u srcu sve mudre savjete koje mi je kroz život davao. A ja sam sretna što dio njega zauvijek ostaje u meni i što sve ono čime je zračio i čime je blagoslovio moj život, danas zrači kroz mene, pa tako i kroz ovu moju najnoviju knjigu Mudre misli i citati koju bi moj nono s velikom radošću čitao i znam da je zbog nje danas i on negdje u Božjem svijetu sretan.

Elia Pekica Pagon

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp