Majmunske boginje stigle su u Europu


Ova bolest dolazi iz Afrike,  a do sada su zabilježeni su slučajevi  u Londonu, Madridu, Njemačkoj, Portugalu, i Lisabonu, no postoji mogućnost da smo mi iz država bivše Juge, cijepljeni protiv velikih boginja do kraja 70-tih, zaštićeni i od ove bolesti.

U Španjolskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji pojavile su se majmunske boginje, zarazna bolest čiji su simptomi glavobolja, groznica, natečeni limfni čvorovi, umor i bolovi u mišićima te oticanje limfnih čvorova i osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Liječnici ističu da se virus s čovjeka na čovjeka prenosi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, putem tjelesnih tekućina, odnosno spolnim odnosom. Također ističu da su mogući i drugi načini prijenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima ili kontaminiranom odjećom.

 Bolest se kod ljudi najčešće javlja u ruralnim sredinama u nekim državama centralne i zapadne Afrike (DR Kongo, Nigerija).

U Portugalu je potvrđeno pet slučajeva, a sumnja se na zarazu kod još 15 osoba. U SAD-u je jedan zaraženi, a u Velikoj Britaniji sedam. Španjolske zdravstvene vlasti izdale su i upozorenje zbog mogućeg izbijanja epidemije majmunskih boginja.

Za ovu vrstu boginja nema cjepiva, ali  cjepivo protiv ljudskih boginja u slučaju majmunskih boginja ima uspješnost od 85 posto.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp