Istraživanja pokazuju: mRNA cjepiva značajno su povezana sa smrtonosnim krvnim ugrušcima


Stanje zgrušavanja krvi, cerebralna venska tromboza (CVT), koja može da izazvati ozbiljna neurološka oštećenja i smrt,  značajno je povezana sa mRNA cjepivima protiv Covid-a, pokazalo je veliko istraživanje u vodećem medicinskom časopisu Vaccines

Istraživački tim je analizirao 1.154.023 izvještaja o neželjenim efektima iz više od 130 zemalja evidentiranih u VigiBase, globalnom bazom podataka Svetske zdravstvene organizacije, i pronašao „potencijalni bezbednosni signal za pojavu CVT-a nakon mRNA vakcinacije protiv COVID-19“.

Autori primjećuju da su mnogi izvještaji bili kod mlađih ljudi i da su stanja bila ozbiljna: „CVT su obično prijavljivani kod pacijenata u uzrastu od 18-44 i 45-64 godine, češće kod žena, i to uglavnom u Europi i Sjedinjenim Državama… Više od 90% pacijenata su bili u teškom stanju, a 33% njih se nije oporavilo ili je preminulo”.

Istraživači uzimaju u obzir nedovoljno prijavljivanja da bi proizveli procjene povećanog rizika iznad osnovne margine: oko 3,5 puta veći rizik za mRNA cjepiva i sedam puta veći rizik za AstraZeneca. To znači da je rizik od CVT-a kod mRNA cjepiva, iako visok, otprilike upola manji od AstraZeneca-e.

Također su otkrili da je CVT nakon cijepljenja mRNA cjepivima samo oko trećine smrtonosan u odnosu na one nakon cijepljenja AstraZeneca-om. To znači da mRNA cjepiva dovode do smrtonosnog CVT-a oko šestine učestalosti nego AstraZeneca, što može objasniti zašto je ovo stanje posebno povezano s cjepivom AstraZeneca.

Istraživači citiraju ranija istraživanja koje sugeriraju da se mehanizam odnosi na vezivanje šiljastog (spike) proteina za zid krvnih kanala, posebno u mozgu i potom aktivira mehanizme zgrušavanja.

Postoji nekoliko izvještaja o CVT-u nakon cijepljenja protiv COVID-19 zasnovanih na mRNA tehnologiji. Ova istraživanja sugeriraju da pojave CVT u vezi s cjepivima COVID-19 zasnovanim na mRNA tehnologiji mogu biti posljedica endotelne disfunkcije uzrokovane interakcijama glikoproteina šiljka sa endotelnim ććelijama koje rezultiraju imunotrombozom.

Ako se šiljasti glikoprotein iz cjepiva protiv COVID-19 zasnovanih na mRNK veže za angiotenzin-konvertujući enzim receptor 2, nekoliko inflamatornih i trombogenih molekula, kao što su hemotaktički faktori leukocita, molekule ćelijske adhezije (vaskularna adhezija molekula1 i intraćelijska adhezija molekula1) i prokoagulantni citokini, mogu se aktivirati.

Ovaj mehanizam može izazvati endotelnu disfunkciju, posebno u endotelnim ćelijama mozga, što bi moglo doprijeti značajnom narušavanju integriteta moždane endotelne barijere, što na kraju promovira formiranje tromba. Štoviše, prethodna istraživanja su pokazala da šiljasti glikoprotein može izazvati agregaciju i aktivaciju trombocita i na kraju dovesti do stvaranja tromba.

Iako vremensko razdoblje u kome je glikoprotein stabilan nije jasno utvrđeno, nekoliko istraživanja sugeriraju da može trajati nedeljama. Dakle, aktivacija trombocita povezana sa glikoproteinom izazvana vakcinama COVID-19 zasnovanim na mRNK tehnologiji mogla bi objasniti trend pojave CVT nakon vakcinacija protiv COVID-19 zasnovane na mRNA. Štoviše, u skladu s ovim prethodnim izvještajima o slučajevima, naši rezultati su pokazali da se CVT javlja uglavnom u roku od nekoliko tjedana od primitka cjepiva protiv COVID-19 zasnovanog na mRNA tehnologiji.

Evo rezimea istraživanja, koje analizira nalaze

Cerebralna venska tromboza (CVT), rijedak trombotički događaj koji može izazvati ozbiljne neurološke deficite, prijavljen je nakon nekih cijepljenja ChAdOx1 [AstraZeneca] nCoV-19 protiv korona virusne bolesti 2019 (COVID-19).

Međutim, postoji nekoliko izvještaja o povezanosti između mRNA cijepljenja protiv COVID-19 i CVT-a. Retrospektivno smo analizirali pojavu CVT-a, vrijeme početka nakon cijepljenja, ishode (oporavljeni/neoporavljeni) i smrt nakon cijepljenja protiv COVID-19 u izvještaju o neželjenim reakcijama na lijekove (ADR) u VigiBase-u. Napravljena je analiza disproporcionalnosti u vezi sa mRNA cjepivima COVID-19 (BNT162b2 [Pfizer] i mRNA-1273 [Moderna]) i vakcinom ChAdOx1 nCoV-19. Identificirali smo 756 (0,07%) slučajeva CVT (620 (0,05%) nakon BNT162b2 i 136 (0,01%) nakon mRNA-1273) od 1,154,023 neželjenih reakcija povezanih sa mRNA cjepivom.

Za mRNA cjepiva COVID-19 primijećeni su značajni pozitivni sigurnosni signali (95% donja komponenta informacija = 1,56; izvještajni odnos šanse sa 95% intervalom povjerenja (CI) = 3,27). Medijan dana do početka CVT značajno se razlikovao između cjepiva BNT162b2 i ChAdOx1 nCoV-19 (12 (interkvartilni opseg, 3-22) i 11 (interkvartilni opseg, 7-16), respektivno; p = 0,02). Manje pacijenata sa CVT umrlo je nakon što su primili mRNA cjepiva nego nakon što su primili cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 (odnos šanse, 0,32; 95% CI, 0,22–0,45; p < 0,001). Primijetili smo potencijalni sigurnosni signal za pojavu CVT nakon mRNA cijepljenja protiv COVID-19. Stoga je neophodna svijest o riziku od CVT-a, čak i nakon mRNA cijepljenja protiv COVID-19.

Povezanost neželjenih reakcija na zgrušavanje krvi sa vektorskim cjepivima adenovirusa kao što su AstraZeneca i Johnson and Johnson dovelo je do toga da je ograničena primjena cjepiva ili su povučena u mnogim zemljama, nedavno od strane američke FDA. Činjenica da je ova neželjena reakcija također povezana sa mRNA cjepivima, iako u nešto manje smrtonosnom obliku, sugerira da je malo vjerojatno da će diferencijalni tretman ove dvije vrste vakcina na ovoj osnovi biti održiv.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp