Digitalni novčanik stigao u Hrvatsku, Schwabovi snovi postaju stvarnost


Jedan od uzroka nepotrebnog gubitka dragocjenog vremena svih nas je čekanje u redovima. Što je država bogatija i razvijenija, to njeni građani više cijene svoje vrijeme.

Razmislite koliko vremena godišnje provedete čekajući u redovima da biste nekome pokazali osobnu iskaznicu i potpisali neki dokument na raznim šalterima službi, agencija, banaka, pošte, telekoma, osiguranja… Pomnožite sada te izgubljene sate za sve građane Republike Hrvatske koji, isto kao i vi, čekaju u redovima za svoje usluge.

Koliko smo vremena svi zajedno u Hrvatskoj potrošili samo na nepotrebno čekanje u redovima?

Zbog sporih i analognih poslovnih i birokratskih procesa temeljenih na papirima, ručnim potpisima, printerima, skenerima (i ostalim „kradljivcima“ vremena i novaca), proces dobivanja neke javne usluge ili kupnje komercijalne usluge, umjesto 5 minuta traje 5 radnih dana te zahtijeva od djelatnika javnih službi ili privatnih tvrtki da se bave zamornim poslovima preslagivanja papira s jedne hrpe na drugu, njihovog skeniranja, prepisivanja i sl. Oni svoje vrijeme gube na obavljanje poslova niske dodane vrijednosti pa zato npr. osiguravajuće društvo može dnevno obraditi najviše 50 polica umjesto 500, a otvaranje tekućeg računa u banci traje tjedan dana. Zbog navedenog, u Hrvatskoj rad u prosjeku vrijedi malo jer svoje dragocjeno vrijeme gubimo na zadatke koje bi mogla i trebala obavljati računala. Gospodarski procesi su zastarjeli, ručni i neefikasni jer ih nismo digitalizirali te ih obavljamo na isti način kao što su se obavljali pred 30 godina.

Studija iz 2016. godine pokazala je da bi, uz optimalnu strategiju digitalizacije (kojom bi gospodarski procesi postali efikasniji i digitalni), BDP SAD-a mogao porasti za čak 2,1% i to s multiplicirajućim efektom, odnosno 2,1% više svake godine! Zamislite koliko bi onda mogao porasti BDP Hrvatske, koja ima značajno lošije stanje digitalizacije procesa i time puno više prostora za napredak? I EU je prepoznala ogromnu korist za sve nas koja se krije u digitalizaciji društva, te je sljedećih 10 godina u EU proglašeno „digitalnim desetljećem“.

Očito je da moramo brzo i efikasno digitalizirati gospodarstvo i javne servise, no koči nas zastarjela i neefikasna državna IT infrastruktura. 

ID novčanik je vaš privatan snažno kriptirani prostor za sigurnu pohranu osobnih podataka, koji vam je potreban da biste se identificirali u online i stvarnom svijetu.

Prvi ID novčanik koji se može koristiti u Hrvatskoj je Identyum novčanik, a omogućava sigurnost i kontrolirano dijeljenje osobnih podataka. 

Kada jedanput kreirate svoj Identyum ID novčanik, vaši osobni podaci su zaštićeni od potencijalnih zlonamjernika jer su enkriptirani PIN-om kojeg definirate pri prvoj upotrebi.

Uz PIN, potrebno je definirati još jedan dodatni faktor koji otključava vaše osobne podatke spremljene u ID novčaniku, što može biti broj mobitela, e-mail adresa ili biometrika lica.

U slučaju gubitka mobitela ili drugog uređaja kojim ste kreirali svoj ID novčanik, podacima možete pristupiti brzo i jednostavno na novom uređaju. U Identyum ID novčanik trenutno se, uz podatke sa osobne iskaznice korisnika, mogu spremiti i certifikati za zakonski valjan elektronički potpis, a Identyum ID novčanik je dostupan građanima Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Korištenjem elektroničke identifikacije i elektroničkog potpisivanja, smanjujete troškove štampanja papira i štedite vrijeme ne čekajući više u redovima. 

Identyum ID novčanik usklađen je s pravnim načelima. Svaki građanin EU će uskoro moći koristiti svoj ID novčanik u svakoj državi članici za “internetsku i neinternetsku identifikaciju, pohranu i razmjenu pohranu i razmjenu informacija koje pružaju tijela država članica, kao što su ime, prezime, datum rođenja i državljanstvo, pohranu i razmjenu informacija koje pružaju pouzdani privatni izvori i upotrebu informacija za potvrdu prava, npr. prava na boravak, rad ili studiranje u nekoj državi članici. ID novčanik će se moći koristiti u različitim situacijama, kao što je otvaranje računa u banci bez potrebe odlaska u poslovnicu, dokazivanje dobi prilikom pristupanja osjetljivim informacijama ili internetskim stranicama, udaljenog prijavljivanja u hotelski ili bilo koji turistički smještaj, korištenje javnih usluga države i sl. 

ID novčanik tako otvara izravan i siguran kanal komunikacije između građana i pružatelja usluga (bilo javnih bilo komercijalnih), s istovremenim smanjenjem administracije kao što je npr. prijava povrata poreza ili upis na bilo koji fakultet. 

Zbog svih ovih prednosti EU ID novčanika, čekanje u redovima postat će uskoro prošlost, a zastarjeli, ručni i neefikasni birokratski procesi transformirat će se u digitalizirane, automatizirane i prilagođene građanima i modernom načinu života u 21. stoljeću.

Izvor: index.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp