Siniša Juzbašić – U ime svojih prijatelja


U ime svojih prijatelja iz Splita i Zagreba dižem glas, dižem glas protiv nepravde, protiv nasilja, protiv razbijenih glava, protiv propucanih nogu, protiv upotrebe oružja, protiv svega što nije sport i nikada ne bi trebalo biti povezano sa sportom.

Dižem glas jer ne mogu prihvatiti da je nasilje potrebno, da je nasilje normalno, da su propucani mladi ljudi.Ili ako ne razumijete, probajte zamisliti da je to vaše dijete i da je samo otišlo na nogometnu utakmicu, bodriti svoje. Znam, a i vi znate da za svako zlo ima barem sto objašnjenja, tisuću razloga, ali na kraju opet ostaje samo zlo, samo krvava mrlja na košulji.

Eto, obožavam nogomet, sport općenito i pitam još jednom što da je jedan od propucanih bio vaš sin, što da je jedan od prebijenih policajaca vaš sin. što da je jedan koji leži na kiši na cesti vaš sin, da li bi onda tražili opravdanja, razloge i slične gluparije. Devetogodišnjem djetetu je uništen san oduzet mu je dres, oduzeta mu je ljubav koju mu je prenio otac, drugom slijepom dječaku također je oduzet san i izvrijeđan je samo zato jer je navijao za svoj klub.

Pa mi opet dođe da vas pitam da li ste normalni, jer tu prestaju sigurnosne provjere, baklje, transparenti tu počinje mržnja. Mržnja nikad nije imala veze sa sportom, jer ova djeca i ova u subotu malo starija su trajno zapamtila da ljubav može biti kažnjiva, zabranjena, nedozvoljena.

Ovi dečki u plavom, samo su radili svoj posao po nečijem nalogu, po nečijim uputama, samo za plaću i kruh naš svagdašnji. Neki ljudi su možda propustili nešto važno, odnijeti prijeko potreban lijek jer nisu mogli proći putem, neko je dijete možda čekalo da mu se tata vrati s posla, a nije mogao jer je zapeo u koloni gledajući nemile scene, zamišljajući svoga sina kako leži u blatu jednog dana u istoj ovakvoj situaciji.

Pitam za koga, zbog koga, radi čega i kome je problem nečiji naglasak, nečija boja dresa, zašto su različita pravila, zašto uživate u mržnji sjevera i juga, nije li ljepše voljeti.

I, nema slike na kraju ovog teksta, jer mržnja nema svoju boju, nema svoju sliku, nema svoje objašnjenje, nema svoje opravdanje.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp