U Njemačkoj i Francuskoj počinju pripreme za cijepljenje stanovništva protiv Majmunskih boginja


U vrijeme kada broj slučajeva majmunskih boginja raste u svijetu, francuske zdravstvene vlasti preporučile su da se pokrene ciljana kampanja cijepljenja, dok je Njemačka naredila da 40.000 doza cjepiva kompanije „Bavarian Nordik“ budu spremnu za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima ukoliko se epidemija pogorša.

Ipak, njemački službenici se za sada oslanjaju na druge mjere predostrožnosti. Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je na konferenciji za novinare da su za sada za zaražene osobe dovoljne mjere kao što su izolacija u trajanju od najmanje 21 dan.

On je rekao da bi epidemija majmunskih boginja mogla obuzdati se i da ne ukazuje na početak nove pandemije.
Do sada je u Njemačkoj zabilježeno pet slučajeva majmunskih boginja, a svi oboljeli su muškarci, rekao je šef njemačkog Instituta za zarazne bolesti Robert Koh Lotar Viler.

U Francuskoj je Nacionalna uprava za zdravlje priopćila kako je preporučila da odrasle osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama i koje spadaju među ugroženo stanovništvo prime cjepivo, čim se otkrije slučaj majmunskih boginja.

Zdravstveno osoblje koje je bilo u kontaktu s pacijentom, a nije imalo zaštitu, također bi trebalo primiti cjepivo, dodaje francuska zdravstvena uprava, prenosi Tanjug. U Francuskoj su do sada potvrđena tri slučaja majmunskih boginja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp