Dvadeset godina galerije „Anton Cetin“ u Čazmi

Dvadeset godina galerije „Anton Cetin“ u Čazmi

Do rujna ove 2022. godine stignete još otići do Čazme i tamo pogledati izložbu „Dvadeset godina Galerije „Anton Cetin“ u organizaciji Gradskog muzeja i Centra za kulturu Čazma. Tom prigodom tiskan je i katalog u kojem Maja Cepetić-Rogić piše između ostalog da se galerija u ovih dvadeset godina postojanja potvrdila kao neizostavno mjesta u Čazmi što svjedoči da ju je posjetilo mnoštvo posjetitelja među kojima su i čelni ljudi iz hrvatske vlade, ambasadori, veleposlanici Japana, Kine, Bugarske, Makedonije, predstavnici naših iseljenika itd., čime Galerija „Anton Cetín“ postaje doista dio identiteta grada Čazme. Pritom napominje činjenicu da je već nekoliko generacija mladih odgojeno u suvremenom duhu likovnog izričaja pod znatnim utjecajem Cetinovih slika. Sve to nimalo ne čudi jer je Anton Cetin (rođen u Bojani 1936. godine, a od 1968. godine živi u Kanadi sa stalnim dolascima u Domovinu) autor osobitog slikarskog rukopisa koji na simboličan, kreativan i vrlo znakovit način progovara o svijetu, o ljudima, osjećajima i pritom dokazuje i pokazuje kako se u jednom pojednostavljenom liku Eve (naše pramajke) može izgovoriti toliko pjesničkih riječi i slika koje ih nijemo izgovaraju. I kad kolažira ili slika na platnu ili radi nekom drugom slikarskom tehnikom Anton Cetin pogađa dvostruko u bit umjetnosti: tajnim ključem oblika, boja i ritma dopire do srca, uznemiruje i budi osjetila i prelazi u prostore razuma, poziva na kritičnost, na opažaj, na radoznalost, istodobno budi neko prikriveno ili otvoreno zadovoljstvo izazvano samim činom gledanja.

Umjetnost Antona Cetina kao da je poizašla iz iskonskog izvora u kojem su riječ, slika i misao (ideja) isto, te nas umjetnik, tako ujedinjenim, poput starog šamana opsjenjuje i liječi. Istodobno potrebi za prirodnim ljepotama trebamo i tu vrstu duhovne hrane. A, ona između ostalog, leži baš tu u slikama-znakovima Eva, i kad se smiješe i kad plaču, ili su zabrinute, ili tek odsutne, baš kao što smo mi to sami. Zato su nam Evina lica tako bliska jer se u njima prepoznajemo i jer ih u brojnim varijantama gledamo ne samo u ovih posljednjih dvadeset godina nego još od 1960-ih kada su se nametnule umjetniku  kao ključ kojim dopire do naših osjećaja.

Čazma može doista biti ponosna na ovaj svoj kulturni i umjetnički sadržaj s kojim se saživjela.

A, Cetinove Eve preletjele su i preletavaju sav uznemireni svemir, preboljele su i pošast Covida – 19 i sasvim sigurno imaju za nas još tajnih platformi s kojih će doletjeti, javiti se i opjevati ovaj naš začudni svijet.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp