Mađarski premijer Orban proglasio izvanredno stanje zbog ruske agresije na Ukrajinu

Mađarski premijer Orban proglasio izvanredno stanje zbog ruske agresije na Ukrajinu

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje je danas stupilo na snagu. Premijer Viktor Orban objavio je to u videu na Facebooku, rekavši da njegov kabinet mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove.

– Svijet je na rubu ekonomske krize – rekao je Orban u videu, ponovivši da Mađarska mora ostati izvan rata u Ukrajini.

Podsjetimo, Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je u utorak ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji. Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućit će uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini. Izvanredno stanje zbog pandemije ističe krajem svibnja.

Izvanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020. godine, a više ga je puta obnovio parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama. Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

Izvor: hina.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp