Pfizer priopćava da je zadovoljan kliničkim ispitivanjima i uvodi 3 doze cjepiva protiv covida za djecu mlađu od 5 godina


Zloglasna Farmaceutska kompanija Pfizer priopćila je da je zadovoljna svojim kliničkim ispitivanjima Covid-19 cjepiva za dojenčad i malu djecu i da će Upravi za hranu i lijekove podnijeti zahtjev za primanje 3 doze cjepiva za djecu do 5 godina starosti.

Proizvođač cjepiva je tvrdio da je mRNA cjepivo Covid-19 testirano na djeci u uzrastu od 6 mjeseci do 5 godina bilo 80% efikasno u prevenciji bolesti tokom omikronskog vala. Preliminarni rezultati kliničkog ispitivanja objavljeni su u ponedjeljak.

Pfizer i BioNTech su tvrdili da je treća doza cjepiva izazvala snažan imunološki odgovor. Kompanija je također rekla da se „dobro tolerira“ s neželjenim posljedicama koji variraju od „blagih do umjerenih“.

Izvršni direktor BioNTech-a Ugur Sahin rekao je da kompanije planiraju ovoga tjedna završiti svoju aplikaciju tražeći od Uprave za hranu i lijekove da odobri cjepivo za hitnu upotrebu“, prenosi CNBC. Izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla rekao je da se nada da će cjepiva biti dostupna mlađoj djeci što je prije moguće.

Nekoliko sati nakon što je Pfizer objavio podatke, FDA je najavila da će se njen tim neovisnih stručnjaka za cjepiva sastati 15. lipnja kako bi razgovarali o Pfizer-ovim i Moderninim aplikacijama za odobrenje cjepiva od dojenčadi pa do uzrasta predškolske djece“, dodaje se u izvještaju.

Uprava za hranu i lijekove je u utorak odobrila Pfizer-BioNTech-ove “booster doze” protiv Covid-19 za malu djecu uzrasta od 5 do 11 godina.

„Iako je uglavnom bio slučaj da COVID-19 ima tendenciju da bude manje ozbiljan kod djece nego kod odraslih, omicron val je doprinio da se više djece razboli od bolesti i da budu hospitalizirani, a djeca također mogu doživjeti dugotrajnije posljedice, čak i ako je u početku blaga bolest“, rekao je inspektor FDA Robert Kalif u svom priopćenju.

Nedavno istraživanje je pokazalo da dopunske injekcije nude „veoma malu“ zaštitu za djecu uzrasta od 5 do 11 godina.

„Pfizer i BioNTech-ova cjepiva protiv Covid-a s dvije doze pružile su veoma malu zaštitu djeci uzrasta od 5 do 11 godina za vrijeme vala infekcije omikronom u New Yorku, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak“, izvijestio je CNBC krajem veljače.

Ministarstvo zdravstva države New York otkrilo je da je efikasnost Pfizer-ova cjepiva protiv infekcije Covid-om pala s 68% na 12% za djecu u toj starosnoj grupi u vrijeme porasta omikrona od 13. orisunca do 24. siječnja“, dodaje se u izvještaju. „Zaštita od hospitalizacije pala je s 100% na 48% tokom istog razdoblja“.

Podaci CDC-a pokazuju da je smrtnost od Covid-a bila 334 smrtna slučaja od 40.000.000 djece uzrasta od 5 do 14 godina. Smrtnost od Covida iznosila je ukupno 287 za mlađe od jedne godine i 140 ukupno za uzrast od 1-4 godine za ukupno 417 od 20.000.000 djece u ovoj starosnoj dobi. Ovo je stopa preživljavanja od 99,998% tokom pandemije. Utvrđeno je da su trenutne varijante BA.2 i Omicron manje smrtonosne od prethodnih sojeva.

Kao što je ranije objavljeno, komisija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti sastala se u četvrtak kako bi odobrila svoju preporuku da djeca primaju booster doze cjepiva.

„Jedna doza cjepiva Pfizer-BioNTech Covid-19 se preporučuje za osobe uzrasta od 5-11 godina najmanje 5 mjeseci nakon primarne serije, pod odobrenjem FDA za hitnu uporabu“, odbor CDC je glasao za odobrenje.

Dr Helen Talbot sa Sveučilišta Vanderbilt je dala samo jedan glas koji je bio protiv. Dr Talbot je postavila pitanje da li je izvodljivo „cijepiti“ djecu svakih šest mjeseci za opću blagu varijantu Covida koja brzo nestaje iz populacije. Bilo je jedanaest glasova „za“. i jedan suzdržan.

FDA je ažurirala raspored sastanaka svog savjetodavnog odbora za cjepiva. Predviđeno je da se sastane kako bi razgovarali o pedijatrijskim cjepivima protiv COVID-19 15. lipnja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp