Skandalozno – Svjetska banka usvojila program za geoprostorni nadzor i praćenje ljudi

Skandalozno – Svjetska banka usvojila program za geoprostorni nadzor i praćenje ljudi

Kriza COVID-19 ne samo da je dovela do pogoršanja siromaštva i poništavanja razvojnih dobitaka u mnogim zemljama širom svijeta, već je također bacila svjetlo na značajna ograničenja pristupa lokacijama i nedostatke podataka o lokalnim uvjetima koje međunarodna razvojna zajednica želi imati. Međutim, pristup granularnim podacima ostaje neophodan za odgovorno praćenje pružanja potrebne hitne pomoći za zajednice kojima je to potrebno usred pandemije i za bolje unapređenje na transparentan način.

Inicijativa Geo-Enabling za praćenje i nadzor (GEMS) je globalni program koji je pokrenula Svjetska banka i koji obučava vladine agencije, donatore i stručnjake za razvoj da sustavno koriste tehnologiju spremnu na terenu za daljinsko praćenje u realnom vremenu i prilagodljivo upravljanje rizikom u vezi s razvojem aktivnosti. GEMS ima za cilj stvaranje javnog dobra i izgradnju kapaciteta sa lokalnim zainteresiranim stranama za prilagođavanje geoprostornih alata otvorenog koda specifičnim potrebama. Kroz ovo, GEMS ima za cilj podržati demokratizaciju prikupljanja i analize geoprostornih podataka, kako bi dalje unaprijedio odgovorno pružanje usluga u zemljama u razvoju širom svijeta.

Inovativna GEMS metoda pruža veoma traženo rješenje za problem ograničenih informacija u realnom vremenu s terena, tokom pandemije COVID-19, u situacijama krhkosti, sukoba i nasilja (FCV) i šire. Centralni element GEMS-a je korištenje dovoljno jednostavnih i jeftinih alata, kao što je KoBoToolbox, koji su prikladni za svako okruženje i koji mogu biti u vlasništvu i održavani od strane lokalnih zainteresiranih strana. Srž GEMS-a je praktična podrška koja se pruža jedinicama za implementaciju projekata kako bi im se pomoglo da kreiraju prilagođene sisteme geoprostornog praćenja i upravljanja rizikom, kao odgovor na izazove lokalnog razvoja.

GEMS je pokrenut 2018. godine i podržava ga Korejski povjerenički fond za ekonomske i mirovne tranzicije (KTF) i Partnerski fond Svjetske banke za ciljeve održivog razvoja (SDG fond). Od ožujka 2022. godine, GEMS je podržao preko 800 razvojnih projekata u 90+ zemalja i obučio više od 5.000 vladinog osoblja širom svijeta u tehnikama geoprostornog praćenja. Također, razne multilateralne razvojne banke, agencije UN, bilateralni donatori i nevladine organizacije, usvajaju GEMS za svoj odgovor na COVID-19 i šire. Stoga su Ujedinjene nacije uvrstile GEMS među najbolje inovacije Ujedinjenih nacija u 2020. godini i dobio je nagradu za geoprostornu svjetsku izvrsnost za 2021. od Geoprostornog svjetskog foruma.

Krhkost i nasilni sukobi ne samo da dovode do razaranja, raseljavanja i devastacije, već podrazumijevaju i ograničenja pristupa na terenu, iz sigurnosnih i logističkih razloga. Stoga, čak i mnogo prije pandemije COVID-a, postojao je hitan zahtjev razvojnih agencija za rešenjima za daljinsko nadgledanje projekata i poboljšanje kapaciteta lokalnih zainteresiranih strana da provode dobro strukturirano i odgovorno praćenje i evaluaciju (M&E). GEMS je pokrenut da bi se zatvorile praznine u informacijama u takvim područjima s ograničenim pristupom, gdje ne možemo uvijek imati noge na zemlji.

GEMS je sastavni dio FCV strategije Grupe Svjetske banke i određen je da dobije uvid u realnom vremenu u okruženja FCV kao što su Afganistan, Centralnoafrička Republika, Haiti, KiM, Mjanmar, Južni Sudan i Jemen. Širom svijeta, članovi GEMS tima podržali su projekte kroz niz efikasnih alata za geoprostorno praćenje, od mobilnog prikupljanja podataka preko interaktivnih kontrolnih ploča, do analiza daljinskog istraživanja putem satelitskih snimaka.

Uvidi na terenu u realnom vremenu stvoreni putem GEMS-a pomogli su da se poboljša pružanje hitno potrebnih usluga u osjetljivim kontekstima. Štoviše, geoprostorni alati su podržali pružanje usluga pomoći žrtvama nasilja, kroz sustavno mapiranje pružatelja medicinskih, psiho-socijalnih i pravnih usluga za žrtve nasilja. Ovo pomaže u zaštiti najugroženijih i maksimiziranju utjecaja na razvoj i ljudski kapital, dok se istovremeno stvaraju poticaji za mir u zajednicama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp