Direktor Moderne u Davosu otkrio: Bacamo 30 milijuna doza cjepiva jer ih nitko više ne želi

Direktor Moderne u Davosu otkrio: Bacamo 30 milijuna doza cjepiva jer ih nitko više ne želi

Izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel žali se da je njegova kompanija morala baciti 30 milijuna doza cjepiva protiv Covid-a 19 jer ih kako kaže ‘nitko više ne želi’.

„Tužno je to reći, no u procesu sam bacanja 30 milijuna doza u smeće jer ih nitko ne želi. Imamo veliki problem s potražnjom”, rekao je Bancel publici na Svjetskom ekonomskom forumu, dodajući da su pokušaji da se stupi u kontakt s raznim vladama kako bi se vidjelo da li neko želi nadoknaditi ili ćemo u protivnom doživjeti totalni neuspjeh“.

Trenutno imamo vlade – pokušali smo ih kontaktirati… preko ambasada u Washingtonu i to gotovo svaku državu, i nitko ih ne želi uzeti.

“Problem u mnogim zemljama je taj da se ljudi jednostavno više ne žele cijepiti.”

Bancelovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je Bloomberg objavio da zdravstveni službenici Europske Unije žele izmijeniti ugovore s Pfizerom i drugim proizvođačima cjepiva kako bi smanjili zalihe .

Tokom virtualnog sastanka koji je organizirao poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski, vlade su podijelile zajedničko pismo Komisiji EU koje glasi: „Nadamo se da će razgovori s Komisijom i među državama članicama omogućiti fleksibilnost u sporazumima o cjepivima“, dodajući „Mi smo također računali na proizvođače cjepiva da pokažu razumijevanje za velike izazove s kojima se Poljska suočava podržavajući Ukrajinu i dajući utočište milijunima ukrajinskih građana koji bježe od rata.

Neke zemlje nastoje izmijeniti kupoprodajne ugovore potpisane s proizvođačima, budući da potražnja za cjepivima opada, a proračuni su pod pritiskom zbog posljedica rata u Ukrajini i troškova smještaja izbjeglica.

Usklađivanje ugovora s dobavljačima moglo bi državama članicama dati pravo da “preoblikuju, suspendiraju ili potpuno otkažu isporuke cjepiva s kratkim rokom trajanja”, napisali su premijeri Estonije, Latvijei Litve u zajedničkom pismu predsjednici Europske Komisije Ursuli von der Leyen krajem prošlog mjeseca .’

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp