Kina optužuje SAD za biološko oružje – Peking tvrdi da Amerikanci imaju genetski modificirane insekte koji šire viruse

Kina optužuje SAD za biološko oružje – Peking tvrdi da Amerikanci imaju genetski modificirane insekte koji šire viruse

Kineski državni časopis Global Times optužio je u utorak Sjedinjene Države za predstojeću globalnu krizu tvrdeći da Amerika naoružava genetski modificirane insekte koji su poslani da izazovu “glad” u suparničkim zemljama.

Global Times je priznao da je “sukob između Rusije i Ukrajine doveo do globalne krize s hranom”, ali tvrdi da je prava opasnost američki vojni program pod nazivom “Saveznici insekata” koji koristi kukce za isporuku “genetski modificiranog virusa” koji “može utjecati na rast usjeva mijenjajući genetsku strukturu biljaka”.

Global Times dalje je tvrdio da su “stručnjaci” zabrinuti da će Sjedinjene Države pokrenuti sveobuhvatno bio-ratovanje osnovano na kukcima: „Upitne su i namjere Pentagona – da li zaista spašava čovječanstvo od gladi ili će, naprotiv, namjerno izazvati humanitarnu krizu kako bi služila nekim “vojnim ciljevima”.

Stručnjaci do kojih je došao Global Times rekli su da saveznici Insekata ovu zabrinutost pretvaraju u stvarnu potencijalnu opasnost. „Zašto koriste insekte kao prenosioce? Zašto SAD gradi bio-laboratorije u blizini drugih zemalja poput Rusije? Kada se otvori Pandorina kutija, uslijediti će niz katastrofa”, rekao je stručnjak.

Međutim, ovo je samo vrh ledenog brijega kao projekt s potencijalnom prijetnjom biološkim oružjem. Pored programa Insect Allies, Sjedinjene Države su sprovodile biološke eksperimente širom svijeta u spomenutim ozloglašenim “bio-laboratorijima” zanemarujući ljudsku sigurnost i prirodnu etiku, a očigledno kršeći “Konvenciju o biološkom oružju”.

Kao što je kineski komunistički list priznao kasnije u svojim tekstovima, program Insect Allies je projekt koji je opisala Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA) 2016. godine. Ideja je bila pronaći način da se genetska terapija isporuči usjevima pomoću insekata, koji su također sustav prijenosa najrazornijih biljnih virusa.

Istraživači su se nadali da bi takav sustav mogao spasiti žetvu tako što će žive biljke učiniti otpornijima na bolesti koje izazivaju glad, za razliku od puštanja usjeva da umru i zamijene ih novim biljkama otpornim na genetski modificirane viruse.

DARPA je tvrdila da bi insekti mogli pružiti brži, ekonomičniji i sigurniji način širenja zaštite od virusa od industrijskih prskalica. Agencija se nadala da bi Insect Allies mogao postati dovoljno efikasan da spasi usjeve od suše, poplava i mraza.

Koncept saveznika insekata odmah je naišao na opravdani skepticizam u pogledu toga da li bi mogao biti efikasan tj. koliko je zapravo štetan i na koji način se sa njime može manipulirati te direktno ugroziti određena meta.

Istaknuta kritika programa iz 2016. pitala se da li DARPA možda razvija saveznike insekata jer su američke obavještajne službe vjerovale da neprijateljska nacija već radi na genetskom oružju koje nose insekti. DARPA nije rekla ništa o neposrednim prijetnjama, ali je rekla da bi saveznici insekata mogli postati efikasna odbrana od “prijetnji koje uvode državni ili nedržavni akteri”.

DARPA je pokušala da dalje demantira navode rekavši da, iako razumije zabrinutost oko “potencijalne dvostruke upotrebe tehnologije” u zlonamjerne svrhe, Insect Allies će biti “transparentan i univerzitetski vođen istraživački projekt” koji se provodi prema strogim protokolima o biološkoj sigurnosti. (pazite da vam neko ne povjeruje).

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp