Ekspert upozorava: Svijet ima pšenice za još samo 10 tjedana

Globalna nesigurnost hrane dostigla je nivo koji nije viđen od financijske krize 2008. godine, kaže Sara Menker, izvršna direktorica Gro Intelligence, globalne kompanije koja koristi umjetnu inteligenciju i javne i privatne podatke za predviđanje trendova u opskrbi hranom.

Ona je rekla UN-u da svijet ima pšenice za još svega 10 tjedana.

Obraćajući se na posebnom sastanku Savjeta sigurnosti u subotu, ona je rekla da sukob Rusije i Ukrajine nije uzrok krize sigurnosti hrane, već je “jednostavno samo dolilo ulje na vatru koja je dugo gorjela”.

Ekspert je kao glavne razloge za krizu ukazao na rasprostranjenu nestašicu gnjojiva, probleme u lancu opskrbe i rekordne suše.

Ovo nije ciklično. Ovo je seizmičko”, rekla je Menker, napominjući da “čak i ako bi se rat završio sutra, naš problem sigurnosti hrane neće nestati u skorije vrijeme bez usklađene akcije.

Naglasila je da „bez agresivnih globalnih akcija, izlažemo se riziku od velike ljudske patnje i ekonomske štete“.

Kriza žitarica se osjeća širom svijeta jer su cijene pšenice u posljednja dva mjeseca skočile na rekordno visoke vrijednosti. Veliki proizvođači poput Rusije, Kazahstana i Indije ukinuli su izvoz kako bi zaštitili svoje domaće tržište, dok su ukrajinske isporuke u opasnosti zbog sukoba koji je u toku. To je izazvalo strahove od nesigurnosti hrane i gladi širom svijeta.

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN-a, David Beasley, ranije je rekao da 49 milijuna ljudi u 43 zemlje već “kuca na vrata gladi”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp