Kreditne i debitne kartice bi mogle postati prošlost – evo što će ih zamijeniti!


Mastercard uskoro želi uvesti sustav plaćanja u kojem kupci više neće ovisiti o uređajima poput pametnih telefona. Bankovne i kreditne kartice također bi uskoro mogle biti suvišne. Umjesto bankovne kartice, bankomat će skenirati vaše lice.

Naime, Mastercard najavljuje kraj kreditnih i debitnih kartica. Pružatelj platnih usluga iz SAD-a pokrenuo je pilot projekt u kojem kupcima više nisu potrebni nikakvi alati za plaćanje u trgovinama. Umjesto toga, osmijeh će biti dovoljan, odnosno lice.

U budućnosti bi sustavi za naplatu trebali prihvaćati plaćanja putem prepoznavanja lica. Trebalo bi biti dovoljno da se nasmiješite ili nakratko mahnete u kameru. Beskontaktno prepoznavanje ruke senzorom također treba omogućiti kao dokaz plaćanja.

Ova vrsta plaćanja već bi trebala biti opcija za 74 posto potrošača diljem svijeta, objašnjava Mastercard u priopćenju. Pilot projekt će u početku započeti u brazilskom lancu supermarketa, a kasnije će biti predstavljen i u Aziji i na Bliskom istoku, objavila je tvrtka.

Poduzeća i potrošači bi se prethodno trebali registrirati sa svojim biometrijskim podatcima putem davatelja identiteta ili kod trgovačkih lanaca koji žele sudjelovati u ovakvom načinu plaćanja. Mastercard stoga ovim podacima pristupa samo na dobrovoljnoj osnovi. Međutim, biometrijsko plaćanje vjerojatno neće preko noći postati zamjena za bankovne kartice ili aplikacije za mobilno plaćanje.

 Biometrijsko plaćanje

Metoda tzv. biometrijske autentifikacije, odnosno biometrijsko plaćanje nije novost. Riječ je o globalnom standardu sigurnosti koji klijentu omogućuje pouzdano prepoznavanje, odnosno autentifikaciju kao krajnjeg korisnika kartice. Temelji se na povezivanju neovisnih elementa prepoznavanja kao prepoznavanje otiska prsta ili lica.
Uz razne usluge mobilnog plaćanja već sada možemo potvrditi svoj identitet skeniranjem otiska prsta na pametnom telefonu i tako omogućiti plaćanja. U Kini ljudi već idu puno dalje. Tamo je rasprostranjeno prepoznavanje lica, čak i pri plaćanju. U 2018. godini, primjerice, na velikom shopping događaju koji je organizirala kineska Alibaba Group, više od 60 posto plaćanja izvršeno je pomoću biometrijskog prepoznavanja na pametnim telefonima.

Izvor: Fenix-magazin.de

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp