Napokon ukinuta i jedna od zadnjih epidemioloških mjera

Od jučer su u Hrvatskoj prestale važiti gotovo sve epidemiološke mjere. Posljednje su na snazi ostale one u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Ova je odluka objavljena u Narodnim novinama i nije bila previše medijski popraćena, što je iznenadilo korisnike društvenih mreža koji su mahom dijelili fotografije Narodnih novina s ovom važnom odlukom.

Ministarstvo zdravstva donijelo je, naime, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odluku o prestanku važenja posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi radi zaštite od zaraze te suzbijanja bolesti covid-19.

Odluka je objavljena u Narodnim novinama, a kako doznaje N1, radi se među ostalim o tjednoj obvezi testiranja zaposlenika, pratnje i slično. Ipak, u zdravstvu na snazi ostaje obaveza nošenja zaštitnih maski, kako za zaposlenike tako i za pacijente.

HZJZ je zasad objavio detalje samo o sustavu socijalne skrbi. Prema njihovim preporukama, maske ostaju obvezne samo za zaposlenike kod pružatelja socijalnih usluga. Za korisnike maske nisu obavezne kao ni za posjetitelje, no i dalje se preporučuju posebno osobama s kroničnim bolestima i osobama starije životne dobi.

Također, karantena više nije obavezujuća, no donijeli su preporuke za osobe koje sumnjaju da su zaražene kao i one koji su oboljeli od covida-19.

Za one koji žele znati nešto više, evo poveznice:

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 ZA PRUŽATELJE SOCIJALNIH USLUGA U SUSTAVU SOCIJALNE SKBI

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp