Maturanti iz Slavonskog Broda pozirali u crnim uniformama dignutih ruku što dio naše javnosti smatra neprimjerenim

Još jedna norijada je iza nas, a nakon što smo vidjeli paradiranje maturanata jednog razreda Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu koji su bili odjeveni u crne uniforme i pozirali dignutih ruku, nameće nam se pitanje – želimo li doista takve maturante u Hrvatskoj i kakva je naša budućnost?

Posljednji dan nastave maturanti diljem Hrvatske i ove su godine tradicionalno obilježili tzv. “ludim danom” odnosno popularnom “norijadom”. Moj je razred svojedobno bio odjeven u mornarskom stilu. Sjećam se kao da je bilo jučer. Imali smo šilterice na glavi i mornarske majice. Pjevali smo i lijepo se družili s našim prijateljima iz drugih razreda i drugih škola.

Bilo je nezaboravno. Došli smo navečer doma puni dojmova i brašna kojim smo se jedni druge posipali. Stari je to običaj da se učenici svakog razreda tog dana “uniformiraju” radi prepoznatljivosti te da svojom odjećom pošalju neku poruku svima koje susretnu. A, poruka koju su ove godine poslali maturanti razreda CNC operatera Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu nije nimalo lijepa, naprotiv, mnogi su je ljudi doživjeli kao provokaciju. Još je manje lijepo što su za tu svoju poruku maturanti dobili blagoslov svoje profesorice hrvatskog jezika, kako je javio portal SBplus. Profesori bi trebali usmjeravati svoje učenike prema humanosti i toleranciji, a ne prema bilo kakvim provokacijama.

Ono što je kontroverzno je to što su ovi maturanti bili odjeveni u crne uniforme s otisnutim tekstom “Za norijadu spremni” na majicama, a to neodoljivo podsjeća na povik „Za dom spremni“ iz vremena NDH. Poznato je da je za vrijeme Domovinskog rata korišten taj isti natpis od strane HOS-a, regularne postrojbe Hrvatske vojske, pa su se djeca možda referirala na to.

No, svejedno, cijela ta ikonografija vrlo je znakovita i po mnogima provokativna u ideološkom smislu. Jako dobro znamo da dobrom dijelu hrvatske javnosti taj povik „Za dom spremni“ smeta i da ga ne smatraju prihvatljivim. Naprotiv – smatra se krajnje neprihvatljivim za jedno normalno, zdravo društvo koje je raskrstilo s prošlošću na jedan normalan način.

Fotografija maturanata osvanula je i na društvenim mrežama, a  ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole iz Slavonskog Broda, prof. Luka Mladinović, za SBplus rekao je kako je zgrožen tom fotografijom.

“Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži, o čemu dosad uopće nisam bio informiran. U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo osobno pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih bio reagirao. Učenika je puno, pa je teško obratiti pozornost na sve, ali razrednica je trebala reagirati. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osjetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost”, kazao je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu.

Ne sumnjamo da će biti tako i nadamo se da će se ovoj djeci objasniti da nije baš pametno na ovakav način nastupati u javnosti i slati takve sporne poruke koje bi mogle nekoga povrijediti. Vjerujemo kako djeca nisu ništa kriva. Oni su još mladi i neke stvari još ne znaju. Ali, sada kada su postali punoljetni i maturirali, vrijeme je da počnu razmišljati o tome kako nastupaju u javnosti. 

Izvori: SBplus, HRT, Facebook

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp