Razvijen PCR test za majmunske boginje


Švicarska farmaceutska tvrtka Roche razvila je PCR test setove za otkrivanje virusa majmunskih boginja, koji je pronađen u brojnim zemljama u kojima ta bolest nije uobičajena. Roche je objavio da su zajedno s njegovom podružnicom TIB Molbiol stvorena tri različita Lightmix Modular testna kompleta. Virus majmunskih boginja nedavno se proširio ne samo na afrički kontinent, već je otkriven i u europskim zemljama, uključujući Njemačku, Sloveniju i Austriju.

Novi testni kompleti iz Rochea namijenjeni su praćenju daljnjeg širenja virusa i praćenju učinka terapija, cjepiva i mjera. Proteklih dana u posebnim laboratorijima otkriveno je nekoliko slučajeva majmunskih boginja pomoću PCR-a (lančana reakcija polimeraze). Virus je lakše otkriti pomoću testnih kompleta.

Testovi koje je Roche razvio nisu namijenjeni široj javnosti već su raspoloživi radi istraživanja u većem dijelu svijeta. Testove je razvila Rocheova filijala TIB Molbiol, kao odgovor na slučajeve zaraze majmunskih boginja koji su nedavno izazvali zabrinutost, navodi se u priopćenju.

“Roche je vrlo brzo razvio novu seriju testova za otkrivanje virusa majmunske groznice i praćenja njenog širenja”, rekao je direktor odjela Dijagnostike u Rocheu, navedeno je u priopćenju.

Oko 200 potvrđenih i više od 100 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja otkriveno je do sada izvan zemalja u kojima se ovaj virus obično širi, rekao je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pozvavši zemlje da pojačaju nadzor zbog ove zarazne bolesti.

Majmunske boginje predstavljaju blagu virusnu infekciju koja je endemska u afričkim zemljama Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji.

Nedavna pojava virusa koji izaziva ovo oboljenje u drugim zemljama izazvala je bojazan. Vjeruje se da je stopa smrtnosti uslijed soja koji kruži globalno oko jedan posto, ali za ovaj virus postoje učinkovita cjepiva i lijekovi.

Epidemiologinja iz SZO-a Maria Van Kerkhove rekla je na online konferenciji za novinare da je virus do sada otkriven u više od 20 zemalja u kojima nije endemski i da ova agencija očekuje da će broj zaraženih rasti.

“Očekujemo da bude otkriveno još slučajeva. Tražimo od zemalja da pojačaju nadzor. Ovo je situacija koja se može obuzdati. Bit će teško, ali situacija se može obuzdati u zemljama gdje virus nije endemski”, navela je Van Kerkhove.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp