Nakon ljeta Europska komisija pokreće novu kampanju za necijepljene

Nakon ljeta Europska komisija pokreće novu kampanju za necijepljene

Svatko tko zamišlja da suspenzija mjera povezanih s COVID-om u većem djelu Europe automatski znači da su te mjere, a samim tim i kampanja cijepljenja protiv COVID-19, stvar prošlosti, trebao bi pogledati nedavne objave Europske komisije, počevši s izjavom predsjednice Komisije Ursule von der Leyen iz 27. travnja o „slijedećoj fazi pandemije“.

Iako priznaje da je „hitna“ faza pandemije završena – ali očigledno pandemija nije završena, – von der Leyen upozorava da „moramo ostati na oprezu. Broj zaraženih i dalje je visok u EU i mnogi ljudi i dalje umiru od COVID-19 širom svijeta. Štoviše, nove varijante se mogu pojaviti i brzo se proširiti“.

Ali znamo što trebamo raditi“, zaključila je ona, „moramo dodatno pojačati cijepljenje i primanje booster doza, kao i ciljano testiranje“.

Imajte na umu da von der Leyen ne govori samo da cijepljenje i primanje boostera moraju nastaviti – recimo možda za posebno ranjive grupe – ona prije svega kaže da ih treba „dodatno pojačati“! Ovo se događa u EU u kojoj, prema Europskom CDC-u, gdje je skoro 85% odraslog stanovništva već u potpunosti cijepljeno!

U priopćenju za tisak Komisije, poziv Von der Leyen na „pojačano“ cijepljenje protiv COVID-19 i primanje boostera je prva u nizu mjera na koje se pozivaju zemlje članice i kažu nam da to napravimo „prije jeseni“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp