SZO nastavlja s pričom o majmunskim boginjama: Svatko je u potencijalnom riziku od bolesti


Vodeći “stručnjak” Svjetske zdravstvene organizacije za majmunske boginje dr Rosamund Lives izjavila je danas kako ne očekuje da će više stotina slučajeva prijavljenih do sada prerasti u još jednu pandemiju ali je dodala ulje na vatru rekavši da su svi pojedinci u potencijalnom riziku od ove bolesti, nanovo naglasivši da su do sada najviše zaraženi pripadnici gej populacije.

Ona je, međutim, priznala da još uvijek ima mnogo nepoznanica o bolesti, uključujući kako se točno širi i da li je suspenzija masovne imunizacije protiv velikih boginja prije nekoliko desetljeća možda nekako ubrzala njeno prenošenje, prenio je AP.

Na javnoj sjednici koja je danas održana, Lives je rekla da je ključno naglasiti kako je većina slučajeva zabilježena u desetinama zemalja širom svijeta kod homoseksualaca i biseksualaca

U ovom trenutku nismo zabrinuti zbog globalne pandemije – rekla je ona i dodala da postoji zabrinutost da bi pojedinci mogli dobiti ovu infekciju kroz izloženost visokog rizika ako nemaju informacije koje su im potrebne da bi se zaštitili.

Ona je upozorila da je svatko u potencijalnom riziku od bolesti, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Drugi “stručnjaci” su istaknuli da je možda slučajno što je bolest prvi put otkrivena kod gej i biseksualnih muškaraca, rekavši da bi se brzo mogla preliti na druge grupe ako se ne obuzda.

Prošlog tjedna SZO je priopćila da su 23 zemlje koje ranije nisu imale majmunske boginje prijavile više od 250 slučajeva.

Poznato je da se majmunske boginje šire kada postoji blizak fizički kontakt sa zaraženom osobom, njenom odjećom ili posteljinom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp