Davor Gjenero: Dugoročno je nemoguć postupak opoziva Predsjednika Republike, nemoguće je doći do 101 ruke u Saboru

Davor Gjenero: Dugoročno je nemoguć postupak opoziva Predsjednika Republike, nemoguće je doći do 101 ruke u Saboru

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je izjavio da ne priznaje 30.svibnja kao Dan Državnosti, jer on nema veze s pravim Danom Državnosti, ocijenivši kako je riječ o „nasilju parlamentarne većine” i „ukidanju običaja zbog kaprica jedne osobe”.

To nije Dan Državnosti , to je nasilje male parlamentarne većine, bullying nad dobrim običajima u Hrvatskoj, ukidanje iz osobnog kaprica jedne osobe, jednog običaja koji je bio 20 godina i koji je bio u zakonu da se Dan Državnosti obilježava 25. lipnja“, izjavio je Predsjednik Republike.

Podsjetio je potom kako je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, no tada smo još uvijek bili dio bivše države, pa novi Dan Državnosti nema nikakve veze s tim praznikom.

Najnovije skandalozne Milanovićeve izjave komentirao je politolog i politički analitičar Davor Gjenero. Gospodin Gjenero smatra da je Milanovićev posljednji istup sporan na simboličkoj razini, no, kako tvrdi, to nije najveća šteta koju je hrvatski predsjednik počinio u prethodnom razdoblju.

“Milanovićeva izjava simbolički govori o tome da predsjednik ne poštuje odluke parlamentarne većine i ne djeluje kao akter koji poštuje načelo vladavine prava i zakonitosti. Mene ne iznenađuje da ima distancu prema tom datumu ključnog državnog praznika.

Ima je sasvim sigurno i Tomašević, ali je unatoč tome kao pristojan demokratski političar sudjelovao i u svim simboličkim procedurama koje prate proslavu tog praznika, vjerojatno pritom misleći svoje”, naglasio je gospodin Davor Gjenero.

Potpuno je nebitno u krajnjoj konzekvenciji što vi osobno mislite je li primjereniji Dan Državnosti 30. svibnja ili 25. lipnja, to je državni praznik i morate ga, kad ste državni funkcionar, poštovati. Međutim, ponavljam, to je šteta, ali nije najveća šteta koju je Milanović počinio u prethodnom razdoblju“,  kaže gospodin Gjenero.

Nastavno na Milanovićeve skandalozne izjave koje mjesecima pune medijske stupce, je li vrijeme za opoziv Predsjednika Republike,  gospodin Davor Gjenero je dodao:

Odavno je bilo vrijeme za to. Odavno hrvatski predsjednik ne obavlja svoje ustavne obaveze, ugrožava stabilnost ustavnog poretka, šalje poruke koje su izrazito štetne i komunicira na način koji je potpuno neprimjeren njegovoj poziciji”, istaknuo je gospodin Gjenero.

Gjenero smatra da takav rasplet trenutno nije moguć, a “boji se da ni dugoročno neće biti“. Naime, da bi se to provelo u djelo, HDZ i partneri u Saboru trebali bi imati dvotrećinsku većinu, odnosno za Milanovićev opoziv u Saboru bi ruku trebao dići 101 saborski zastupnik. S obzirom na to da vladajuća većina u Saboru broji 77 zastupnika, Predsjednik Vlade Andrej Plenković našao bi se pred nemogućom misijom pronalaska još dvadeset i četiri ruku.

Postupak opoziva potrebno je pokrenuti u Saboru dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Za takvu inicijativu moguće je okupiti natpolovičnu većinu, ali do dvotrećinske većine nije moguće doći, a bojim se da će to biti tako dugo vremena.

U nekim od ovih desno radikalnih stranaka, stranaka koje ne pripadaju ustavnom luku, misle da predsjednik Republike zagovara upravo ono što su njihove političke vrijednosti i snažno ga podupiru. U SDP-u misle da je Milanović još uvijek njihov snažan argument, da slabi poziciju parlamentarne većine i šteti najvećoj stranci vladajuće koalicije. Prema tome, smatraju da je njihov saveznik i da ga na svaki način treba očuvati u političkoj areni. U Klubu socijaldemokrata misle da bi njima štetilo da se otvoreno suprotstave akteru kojem su politički protivnici ne od jučer, nego već dugo vremena, s kojim ne dijele nikakve vrijednosti, ali misle da bi se eventualno njihovo stajanje uz inicijativu za njegov opoziv protumačilo kao njihovu tihu koaliciju s HDZ-om“, zaključio je naš ugledni analitičar Davor Gjenero.

Izvor: direktno.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp