Ivan Lovrinović – Ocjena EK da Hrvatska zadovoljava uvjete za uvođenje eura je politička, a ne ekonomska


Ocjena Europske komisije da Hrvatska zadovoljava uvjete za uvođenje eura je politička, a ne ekonomska. Ona odgovara jedino EU komisiji koja vidi da se projekt EU sve više ljulja i sve dublje zapada u krizu. To sam i očekivao jer je i djeci jasno da je naše gospodarstvo u velikim problemima zbog deindustrijalizacije odljeva najbolje radne snage. Kada tome dodamo zahuktalu inflaciju i veliku neizvjesnost zbog rusko-ukrajinskog rata naprosto se pitamo koje bi budale predložile napuštanje domaće valute u takvim uvjetima. Ali ima takvih, koji sve nas racionalne smatraju budalama i prave od nas budale.

Sasvim je jasno da Plenković koji autokratski vlada Hrvatskom bez obzira na sve želi postići za sebe i svoju ekipu političke bodove kod onih u Bruxelles i drugdje za nastavak svoje karijere kada bude morao odavde bježati zbog sloma koji slijedi. U svom dobro poznatom stilu izjavljuje kao na kakvom dječjem turniru da od svih zemalja koje nisu uvele euro, a članice su EU jedino je Hrvatska spremna za euro. Osim Bugarske nitko drugi nije niti razmišljao o tome a kamoli tražio. A upravo su i Bugarska i Hrvatska dvije najsiromašnije zemlje na dnu EU. Euro će i jednu i drugu zemlju zakucati za dno EU ako se uvede. O tome sam govorio godinama u Saboru i izvan njega. Snimio sam prije skoro tri godine poseban video s predavanjem na ovu temu, održao i nekoliko okruglih stolova s uglednim znanstvenicima. Pisao sam prije tri mjeseca oporbenim strankama u Saboru da se ujedinimo i pokrenemo referendum protiv eura na što nisu odgovorili. Kao čovjek i znanstvenik učinio sam što sam mogao i još uvijek vjerujem da se uvođenje aura može zaustaviti u posljednji čas.

Država bez svoje valute nije više država, a valuta bez svoje države, a to je euro ne može opstati. EU nije država a euro je jedina valuta na svijetu bez svoje države.

I tako HDZ i njegova vlada razgrađuju i ruše sve ono što je valjalo i za što su se ljudi borili i ginuli.

Od države je ostala samo ljuštura. Plenković to cinično naziva modernim suverenitetom.

Uz to dodaje da će euro donijeti bolji život.

Uvoditi euro u ovakvim katastrofalnim uvjetima je zločin to s predumišljajem i ugrožavanje nacionalne sigurnosti i to se mora sankcionirati.

Prije ili kasnije, ali se nitko od opsjenara ne bi trebao izvući. Takve stvari ne zastarijevaju.

I još nešto. Zbog novog preslagivanja svjetskog poretka u kojem EU ne igra više važnu ulogu, osim na HRT-u, doći će do daljnje destabilizacije unutar EU-a, pada gospodarske aktivnosti i energetske krize što će s drugim čimbenicima voditi propadanju eura kao projekta.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp