Lavrov upozorava SAD – Masovnim naoružavanjem Ukrajine riskirate uvlačenje treće strane u sukob

Lavrov upozorava SAD – Masovnim naoružavanjem Ukrajine riskirate uvlačenje treće strane u sukob

Opasnost od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini itekako postoji“, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov.

Takvi rizici, naravno, postoje. To što kijevski režim zahtjeva (višecjevne bacače raketa), i to bez pogovora i naredbodavno od svojih zapadnih pokrovitelja.. to, kao prvo, prelazi sve granice pristojnosti, a drugo, to je direktna provokacija kako bi se Zapad uvukao u oružane sukobe“, rekao je Lavrov novinarima na kraju posjete Rijadu.

Prema njegovim riječima, to odlično znaju odgovorni zapadni političari.
„Otvoreno ću reći, ne svi u EU, posebno u njenom sjevernom djelu. Postoje političari spremni na takvo bezumlje da bi zadovoljili svoje ambicije. Ali, ozbiljne zemlje u EU, naravno, odlično razumiju koliko su neprihvatljivi takvi scenariji i neke razumne ocijene smo čuli nedavno i iz Washingtona“, naveo je ruski ministar.

Lavrov je rekao da su postignuti dogovori o tome da Turska pomogne u razminiranju ukrajinskih luka da bi mogli biti oslobođeni i brodovi i posade koje su praktično zarobljene tamo.

Ankara je spremna doprinijeti tome da ta operacija prođe bez pokušaja da se ojača vojni potencijal Ukrajine i nanese šteta Rusiji.
Šef ruske diplomacije je govorio i o temi prehrambene sigurnosti, istakavši da Zapad prešućuje činjenicu da su pod sankcije potpali ruski brodovi koji prevoze žito.

Postoji problem sa izvozom ruskog žita. Iako Zapad gromoglasno govori o tome da žito nije obuhvaćeno sankcijama, stidljivo prešućuju da su pod sankcijama brodovi koji prevoze rusko žito. Njih ne primaju u europske luke, ne osiguravaju ih, svi logistički, financijski lanci povezani s isporukom žita na svjetsko tržište su pod sankcijama naših zapadnih kolega“, rekao je Lavrov i dodao da Rusija sa svoje strane nema problem s opskrbom svjetskih tržišta žitom.

Problem postoji prije svega zbog nemogućnosti da brodovi slobodno izađu iz ukrajinskih luka zbog minskih polja koje su postavili pripadnici ukrajinske vojske“, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar se osvrnuo na izjavu visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella o tome da Unija treba postati vojna sila, istakavši da je ona slika pokušaja agresivne manjine da nametne svoju rusofobsku poziciju većini.

„To je vjerojatno igra rječi ali nema dima bez vatre“, rekao je Lavrov.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp