Ursula von der Leyen izjavila: Ukrajina mora dobiti rat a Putin se suočiti s vlastitim neuspjehom


Jasna poruka Europske komisije Ukrajini. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da će EU napraviti sve što je u njenoj moći kako bi Ukrajinci ponovo postali gospodari svoje budućnosti.

Ona je ocijenila da podrška Ukrajini na putu ka članstvu u EU nije ”teret već povijesna odgovornost” Unije.

”Ukrajinci se hrabro bore jer točno znaju kakvu budućnost žele. Oni žele budućnost slobodnog i otvorenog društva koje pripada jakoj demokratskoj zajednici. Oni žele članstvo u EU i mislim da nije samo u našem strateškom interesu već je naša i moralna obaveza da im pomognemo da se priključe EU”, poručila je Leyen .

Govoreći na Globsek forumu u Bratislavi, predsjednica Europske komisije je poručila da se Ukrajini mora pomoći prvo da prebrodi rat, da dobije potrebnu financijsku pomoć i podršku na putu ka članstvu u EU.

Ona je najavila da će investicije, koje je EU namijenila za obnovu Ukrajine, biti praćene neophodnim reformama koje će zemlju voditi putem eurointegracija, a koje se prvenstveno odnose na vladavinu prava, nezavisno pravosuđe, borbu protiv korupcije, ali i jačanje administracije i poslovnog sektora.

”Naši standardi i uvjeti u procesu pristupanja moraju biti ispunjeni. Za Ukrajinu neće biti niti prečica niti izuzeća, ali koliko brzo će taj proces za njih trajati ovisi kako od same Ukrajine tako i od naše podrške”, poručila je Leyen.

Ursula von der Leyen poručila je i da Ukrajina ”mora dobiti rat” koji se trenutno vodi, a da se ”Putin mora suočiti s vlastitim strateškim neuspjehom”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp