Većina strogih mjera izolacije u Šangaju u srijedu je ukinuta

Većina strogih mjera izolacije u Šangaju je ukinuta u srijedu nakon dva mjeseca i sada ljudi napokon mogu malo odahnuti. U južnom kineskom lučkom gradu u kojem živi 26 milijuna ljudi ukinute su sve izolacijske mjere, a tvrtke su opet započele s radom.

Javni i privatni prijevoz također su ponovno pokrenuti, ali još uvijek s ponekim restrikcijama.

U Šangaju, ekonomskom i financijskom središtu Kine, drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, jučer je zabilježeno samo 15 novih infekcija koronavirusom. To je najmanji broj slučajeva u posljednja tri mjeseca. Na vrhuncu posljednjeg vala zaraze u travnju, a u jednom su danu prijavili čak 27.000 slučajeva.

Diljem države, Kina je zabilježila 68 slučajeva, od kojih je 46 bilo asimptomatsko.

Dok ostatak svijeta uglavnom pokušava nastaviti živjeti s COVID-om, Kina nastavlja sa strategijom nulte tolerancije na spomenuti virus.

Pojavljivanje omikron varijante u Kini u ožujku je uzrokovalo najveće širenje virusa od početka pandemije koja je započela prije više od dvije godine.

Kineski znanstvenici upozorili su da bi potpuno popuštanje protupandemijskih mjera u zemlji moglo dovesti do 1,5 milijuna smrti u razdoblju od šest mjeseci.

U izvješću CNN-a možemo vidjeti brojne ljude kako se raduju novostečenoj slobodi, ali i kako masovno bježe iz Šangaja s prtljagom, glavom bez obzira, u strahu da bi mogli biti ponovno zaključani. Neki od njih rekli su da im je šangajsko zaključavanje bilo poput boravka u zatvoru.

Ljudi, kao što možemo vidjeti u CNN-ovu izvješću, doslovno kampiraju na željezničkim kolodvorima, želeći što prije napustiti Šangaj. Atmosfera je još uvijek kaotična jer se ne zna što donosi sutra, a neizvjesnost je najgora od svega. Nakon svega što su prošli, Kinezi su s pravom prestrašeni i istraumatizirani. Svi  znamo da u toj zemlji ljudima sloboda može biti oduzeta u trenu. 

Izvor: HINA, CNN

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp