Građanima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića poskupljuje grijanje, objavili su na Dnevniku HRT-a

Građanima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića poskupljuje grijanje, objavili su na Dnevniku HRT-a

HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrjevne sezone (2022/23) povećati cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. Troškovi proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom višestruko su porasli, ali još nisu poznate nove tarife po kojima će građani plaćati grijanje.

Nakon što su stare mjesecima pucale, postavljaju se nove vrelovodne cijevi. S njima, čini se, dolaze i nove cijene grijanja za građane koji se griju preko toplane.

HEP objašnjava da su posljednji put ove cijene mijenjali prije deset godina, a od tada su ulazni troškovi višestruko porasli, primjerice veleprodajna cijena plina za 1500 posto.

Uzevši u obzir nastavak rasta troškova poslovanja, korekcija cijena toplinske energije je neizbježna. S tim ciljem, u ovom se trenutku pripremaju podloge za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije“, kažu u HEP-u.

Dok se točan iznos tarifnih stavki ne utvrdi, o novim cijenama za sada se može samo nagađati, ističu  u Hrvatskoj stručnoj udruzi za plin.

„U ovom slučaju možemo govoriti o tome da je cijena energenata s kojim se proizvodi ta toplinska energija skočila i do pet puta više nego prošle godine u ovom periodu tako da možemo reći da bi ona trebala biti opravdana“, izjavio je Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Uz inflaciju koja svakim danom buja kao gljiva poslije kiše, ovo poskupljenje će samo dodatno urušiti standard naših već osiromašenih građana.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp