Interpol: Oružje poslano u Ukrajinu završit će u rukama kriminalaca

„Oružje poslano Ukrajini nakon ruske intervencije u veljači završit će u globalnoj skrivenoj ekonomiji ili u rukama kriminalaca“, rekao je čelnik Interpola Jurgen Stock.

Jurgen Stock kaže da će, kad se sukob završi, val oružja i teškog naoružanja preplaviti međunarodno tržište, te je pozvao zemlje članice Interpola, posebice one koje opskrbljuju Ukrajinu oružjem, na suradnju u potrazi za oružjem.


“Kada postojeće oružje u Ukrajini nestane, doći će ilegalno oružje. To znamo iz mnogih drugih sukoba. “Čak i sada, dok razgovaramo, kriminalci su usredotočeni na to”, rekao je Stock.

“Kriminalne skupine pokušavaju iskoristiti ove kaotične situacije i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska, uključujući teško oružje. Oni će biti dostupni na kriminalnom tržištu i bit će izazov. “Nijedna zemlja ili regija ne može se nositi s tim izolirano, jer te skupine djeluju na globalnoj razini”, dodao je, prenosi Guardian.

Istaknuo je da možemo očekivati ​​priljev oružja u Europu i šire.

Trebali bismo biti uznemireni i moramo očekivati ​​da će se to oružje prodavati ne samo susjednim zemljama nego i drugim kontinentima“, dodao je.

Rekao je da je Interpol pozvao članove da koriste njegovu bazu podataka za praćenje oružja.

U kontaktu smo s državama članicama kako bismo ih potaknuli da koriste ove alate. “Kriminalci su zainteresirani za sve vrste oružja, u biti, svako oružje koje se može nositi može se koristiti u kriminalne svrhe“, rekao je.


Zapadni saveznici u Ukrajinu su slali pošiljke vrhunskog vojnog naoružanja od početka ruske intervencije 24. veljače.

U utorak je američki predsjednik Joe Biden rekao da će Sjedinjene Države Kijevu poslati napredne raketne sustave i streljivo. Nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz Afganistana 2021. godine, nakon 20 godina rata, ogromne količine oružja završile su u rukama talibana.


Stock, glavni tajnik međunarodne policijske organizacije, rekao je da je sukob u Ukrajini također doveo do povećanja krađe gnojiva velikih razmjera i porasta krivotvorenih agrokemikalija. Također je došlo do ogromnog porasta krađe goriva.

Ovi su proizvodi postali vrjedniji“, rekao je.


Upitan o navodnom ukidanju sankcija i pranju novca od strane ruskih oligarha koji su suočeni s međunarodnim ograničenjima, rekao je da Interpol ne istražuje te niti navodne ratne zločine jer Ustav Interpola zabranjuje toj organizaciji da se bavi političkim aktivnostima i treba ostati neutralan.

Međutim, dodao je kako je organizacija dobila zahtjev iz Ukrajine da pomogne identificirati osobe poginule u sukobu.

Nismo u Ukrajini, ali mogli bismo pomoći u tome. Riječ je o klasičnom radu na identifikaciji”, rekao je Stock.


Naši komunikacijski kanali ostaju otvoreni za sve države članice za razmjenu informacija o ratnim zločinima. Ali ne gledamo na ratne zločine, jer Interpol nema istražne ovlasti“, završio je Stock.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp