EU ne dozvoljava motike u ekološkoj poljoprivredi

EU ne dozvoljava motike u ekološkoj poljoprivredi

U Hrvatskoj se ne dopušta korištenje motike ekološkim proizvođačima u poljoprivredi, objavili su iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača.

Prema strateškom planu RH u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, pod mjerom “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” doslovno je zabranjeno korištenje motike. 

 Na konzultacijama s dionicima u vezi sa Strateškim planom RH u okviru ZPP-a održanim u petak 27.5.2022., iz Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju je i potvrđeno da je upotreba motike stvarno zabranjena.

Cilj EU je smanjenje korištenja pesticida i drugih kemikalija u proizvodnji hrane za 50 posto do 2030. godine. To se pokušava ostvariti kroz mnoge strategije i planove, kao što je “Od polja do stola” u europskom Green Dealu i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

Time se određuje zajednička europska strategija razvoja poljoprivrede na razini svi članica EU, ali i svaka pojedina članica stvara svoju vlastitu strategiju, koja uvažava njene posebnosti, potrebe i ciljeve.

Hrvatska ima plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smjernice za razdoblje 2023.-2027., koje čine programski strateški dokument i temelj za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova te primjenu alata i instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Radi se o dokumentu koji je donijela Hrvatska, a na koji će se morati pozivati svaki projekt u poljoprivredi koji se prijavljuje na fondove EU. U mjeri “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada”, usko vezanoj za ekološku proizvodnju, navodi se da se želi smanjiti korištenje pesticida i motivirati poljoprivrednike da fizički, umjesto kemijski, uklanjaju korov.

 Izgleda da je netko tko je prevodio Zajedničku poljoprivrednu politiku loše odradio svoj posao, a to bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo stajati projekata i sredstava iz EU fondova u razdoblju od 2023. do 2027. godine

Naime, u “EU common agricultural policy” negdje stoji da se potiče “mechanic” uništavanje korova.”Mehaničko” u naslovu mjere “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” netko tko je prevodio i tumačio ZPP EU te pisao Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU protumačio kao “mehanizirano”

Prvim nacrtom Strateškog plana Republike Hrvatske u okviru ZPP-a osigurano je 3.6 milijardi eura za raspodjelu u poljoprivredi, uglavnom iz sredstava EU, a manjim dijelom iz državnog proračuna. Amatersko prevođenje s engleskog moglo bi samo po sebi stajati gospodarstvo Hrvatske milijune eura, jer će se na taj dokument pozivati prijavitelji na fondove EU, a prema njima će se vršiti i kontrola.

Zabranjivati poljoprivrednicima da koriste motiku je apsurdno, scena lošeg birokratskog aparata prenapuhanog javnog sektora. Još sramotnija je činjenica da taj birokratski sektor odbija ispraviti očitu grešku u prijevodu, nego se drži nekakvih svojih protokola.

Država inzistira na tome da je nepogrješiva, ne želi priznati propust nekog svog činovnika. Što ćemo još doživjeti od takozvane prosperitetne EU i naše potpuno nesposobne administracije, samo dragi Bog zna.

Izvor: index.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp