Njemački ekonomist najavljuje najgori mogući scenarij za Europu: Čeka nas daljnji skok inflacije i pravi cjenovni šok


Zemlje EU suočavaju se s ozbiljnim problemima zbog embarga na isporuku nafte iz Rusije. U intervjuu za časopis Spiegel, Guntram Wolff, voditelj istraživačkog centra Briegel u Bruxellesu, pozvao je ljude na pripremu za “najgori mogući scenarij”.

“Najgori scenarij” ostvaruje se u Europi nakon odluke o bojkotu nafte iz Rusije, rekao je Guntram Wolff, voditelj Briegelovog istraživačkog centra u Bruxellesu, odgovarajući na pitanja časopisa Spiegel.

Vjeruje da će u bliskoj budućnosti i obični Europljani osjetiti posljedice ovog koraka. Europska unija suočena je s rastućom inflacijom i pravim “cjenovnim šokom”, a kada će cijene resursa stati, teško je predvidjeti.

Vlade bi možda pokušale ublažiti cjenovni šok popustima na benzin, porezima i subvencijama, kao što su to činile posljednjih mjeseci. To bi moglo povećati javni dug“, upozorio je Wolff.

Ekonomist smatra da embargo na naftu može samo dugoročno ugroziti prihode Rusije. Međutim, postoji još jedno gledište. Tako je čelnik analitičkog centra Energi Comment Stephen Bukold uvjeren da će Moskva lako pronaći nova tržišta i ljubaznije kupce, primjerice, u Aziji.

Kao rezultat toga, Spiegelovi dopisnici došli su do zaključka da se “važan korak” čelnice Europske komisije Ursule von der Layen pretvorio u “tihi horor” za njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habeka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp